Skywarn meldcentrum

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotteralert is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreem weer verschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Spotteralert #621 voor 22-02-2020 12:00 - 23-02-2020 18:00

Uitgegeven 22-02-2020 11:59 (LT)

Het onbestendige weer lijkt zich de laatste weken vooral in de weekenden voor te doen - ook nu weer en dat betekent helaas minder goed nieuws voor de carnavalsoptochten en -vierders. In de hoofdrol een koufront dat aan de grond aan het begin van de middag het noordwesten bereikt en langzaam zuidoostelijk beweegt en boven het zuiden blijft "slepen". Op nadering regen, de meeste neerslag op/bij het front. Ook neemt daarbij de wind toe met vooral over de noordwestelijke kuststreken kans op zware windstoten.
Morgen nadert een golf in het front vanuit het westen waardoor het front langzaam in noordelijke richting terug schuift en rond het middaguur naar verwachting west-oost georiƫnteerd over het midden van het land ligt. Zuidelijk ervan veel neerslag (totaal 20-30mm mogelijk) en ook veel wind met zware windstoten. De zwaarste exemplaren worden berekend over uiterst zuidelijk Limburg, de westelijke helft van Brabant, Zeeland en Zuid-Holland.

Voor de Skywarnmeldingen zijn vooral de windstoten belangrijk zeker gezien alle carnavalsactiviteiten. Vandaag als gezegd over het noordwesten en morgen over de zuidelijke helft kunnen windstoten het meldcriterium (90 km/u) naderen of halen. Dat en/of daardoor veroorzaakte schade zijn aandachtspunten!

Het KNMI heeft momenteel een "Code Geel" uitstaan: "In het westen en noorden is er kans op zware windstoten tot ca. 80 km/u, aan de kust tot ca. 90 km/u. In de loop van vanmiddag neemt de wind af. De windstoten komen uit een zuidwestelijke richting.
Zondagochtend en -middag is er in de zuidelijke helft van het land vanaf halverwege de ochtend kans op zware windstoten 80-90 km/u. De windstoten komen zondag uit een westelijke richting. Aan het einde van zondagmiddag neemt de wind af."

Media (16)Meldingen (38)Sluiten