Skywarn meldcentrum

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotteralert is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreem weer verschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Spotteralert #619 voor 17-02-2020 11:00 - 18-02-2020 23:30

Uitgegeven 17-02-2020 11:26 (LT)

Spotteractivatiebericht #619 voor 17/18-2-2020

Met een aanhoudende zuidwestelijke stroming worden ons tijdens deze periode een drietal trogpassages "bezorgd". Dat betekent de nodige buien, voor nu aandacht voor de hoogtetrog die vandaag van west naar oost passeert. Er is 100 tot 400 J/Kg MUCAPE beschikbaar (variatie afhankelijk van regio en tijd) maar vooral de bulk shear is imposant met berekende waarden tot 60kts waarvan voor buien >30kts beschikbaar. Organisatie tot vitale multicellen of misschien zelfs een enkele low-topped supercell is mogelijk. Bij de buien kans op onweer, hagel, zware windstoten en veel neerslag op korte tijd.
Ook de komende avond buien bij volgende trogpassage al zijn die meest voor het noordwesten en noorden van het land.

Skywarngewijs aandacht voor schade door blikseminslag of gladheid door hagel. Bij de zwaarste buien komt het mogelijk tot een gesloten hageldek (meldcriterium minstens 2cm dik). Van de windstoten is de vraag of het meldcriterium (90 km/u) gehaald wordt, maar misschien dat het bij de zwaarste buien en/of aan de kusten toch lukt.

Het KNMI waarschuwt ("Code Geel") voor de buien: "Aan het eind van de ochtend trekt een gebied met stevige buien het westen van het land binnen. Hierbij is kans op zware windstoten van 75-85 km/uur uit een zuidwestelijke richting. Daarnaast kunnen bij de buien onweer en hagel voorkomen. Het buiengebied trekt oostwaarts. Het gebied verlaat halverwege de middag het oosten van het land. De zware windstoten verdwijnen dan."

Media (4)Meldingen (25)Sluiten