Skywarn meldcentrum

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotteralert is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreem weer verschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Spotteralert 616 voor 11-02-2020 00:00 - 12-02-2020 18:00

Uitgegeven 11-02-2020 10:30 (LT)

Spotteractivatiebericht #616 voor 11/12-2-2020

Vandaag en morgen nog steeds een sterke westelijke stroming over ons land en lage temperaturen op het 500hPa-vlak. Ook nog steeds veel wind en m.n. bij buien zware windstoten. Buien ontstaan in een setting met vandaag voldoende windschering (neemt zelfs nog toe in de loop van de dag) voor organisatie tot multicell of zelfs low-topped supercell niveau en MUCAPE aan de kusten tot 500, landinwaarts tot 250 J/Kg. Bij de buien kans op onweer, veel neerslag op korte tijd en winterse neerslag. De meeste - en meest forse - buien naar verwachting over de noordelijke helft. Morgen een soortgelijke situatie waarvoor zonodig een update zal worden geplaatst.

Schade door blikseminslag, wind of gladheid door hagel zijn de Skywarn-aandachtspunten, en natuurlijk weer de zware windstoten die aan de kusten en grotere wateren, maar mogelijk ook weer landinwaarts het meldcriterium (90 km/u) halen. En wellicht als gisteren kans op een enkele hoos?

Het KNMI waarschuwt ("Code Geel"): "In de kustprovincies en in het noordoosten van het land komen zware windstoten van 75-90 km/uur, aan zee mogelijk van 90 -100 km/uur voor. De zware windstoten houden nog de gehele dag aan, al zullen deze zich later vandaag gaan beperken tot een smalle kuststrook. Woensdagochtend verdwijnen de zware windstoten." Estofex tekent een Level-1 area over o.a. ons land: "A level 1 was issued across NW and Central Europe mainly for severe convective wind gusts and to a lesser extent, for tornadoes."

Media (13)Meldingen (172)Sluiten