Skywarn meldcentrum

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotteralert is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreem weer verschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Spotteralert 615 voor 08-02-2020 21:00 - 10-02-2020 23:00

Uitgegeven 08-02-2020 20:11 Update: 10-02-2020 11:00 (LT)

+++ Potentieel gevaarlijke weersomstandigheden worden verwacht +++

Aan de zuidkant van een enorm sturend laag met de kern voor de kust van Groenland is in de nacht van vrijdag op zaterdag aan de U.S. oostkust een storing ontstaan die profiterend van een gunstige positie onder een sterke bovenstroom (jetstream) snel uitdiepend de oceaan oversteekt en waarvan naar verwachting morgen rond het middaguur de kern zich ten noorden van Schotland bevindt. Het gaat om de - voor NL - eerste benoemde storm: Ciara. Het windveld betekent voor de westelijke en noordwestelijke kustgebieden een zuidwesterstorm - mogelijk zelfs zware storm - en over heel ons land worden zware windstoten verwacht nadat het warmtefront vroeg op de middag gepasseerd is, ook landinwaarts tot 100 km/u. Bijzondere aandacht geldt het koufront dat morgenavond van noordwest naar zuidoost passeert; het is een zgn. split-front waarbij eerst het front op hoogte passeert en daarna aan de grond. Dit betekent niet een snelle passage, maar meer een zone met pittige buien. Bij die buien kans op onweer, hagel en veel neerslag op korte tijd, maar het voornaamste aspect zijn de mogelijk zeer zware windstoten gezien de sterke stroming op 700 hPa. Ook landinwaarts worden windstoten tot 120 km/u - of wellicht zelfs meer - verwacht. Schade en overlast liggen voor de hand en rekening houden met het weer is morgen absoluut aanbevolen.
Ook maandag blijft de zuidflank van het sturende laag ons weer sturen; ook dan kans op zware windstoten en pittige buien.

V.w.b. de Skywarn-meldingen: natuurlijk in eerste instantie de windstoten die over heel NL ruim het meldcriterium (90 km/u) kunnen overschrijden en ook door de wind aangerichte schade graag per direct melden. Daarnaast de schade en overlast door blikseminslag en/of zware neerslag.

Het KNMI waarschuwt (Code Oranje): "Zondag krijgt het hele land vanaf de ochtend en eerste helft van de middag met zware windstoten van 75-100 km/u te maken vanwege storm Ciara. Vanaf de tweede helft van de middag neemt de wind verder toe en komen er in het noordwesten zeer zware windstoten van 100-120 km/u voor. Verder landinwaarts zijn pas in de avond zeer zware windstoten van 100-120 km/u mogelijk, vooral tijdens stevige buien. Voor deze zeer zware windstoten is code oranje van kracht. De wind komt uit het zuidwesten, in de loop van de avond uit het westen."

UPDATE 8/2 22:15 - Estofex: "A level 2 was issued for Ireland, southern UK, northern France, Benelux and Germany mainly for severe to extremely severe wind gusts and tornadoes."

UPDATE 10/2 09:00 - Als genoemd komt ook vandaag ons weer uit het westen onder regie van lagedruk over de oceaan bij IJsland. Opnieuw zware windstoten m.n. gekoppeld aan buien. Vanmorgen al onweersbuien bij trogpassage, een volgende trog passeert vanavond. Dat betekent opleving van de buienactiviteit met kans op onweer, korrelhagel en (zware) windstoten. Er is voldoende windschering voor verdergaande organisatie zodat wellicht enkele lowtopped supercellen kunnen ontstaan. De meeste onstabiliteit over het westen dus aldaar de meest forse buien.

Skywarngewijs zijn de aandachtspunten: Zware windstoten, vooral over het westen maar ook landinwaarts kan bij buien het meldcriterium (90 km/u) gehaald worden. Verder schade door blikseminslag of wind. Bij de zwaarste buien veel neerslag op korte tijd met kans op overlast.

Het KNMI waarschuwt ("code geel"): "In het hele land komen soms zware windstoten voor van ongeveer 80 km/uur, in de kustgebieden van 90-100 km/uur. Vanmiddag neemt de wind in het oosten (tijdelijk) af. Vanavond trekken er enkele stevige buien van west naar oost over het land. Vooral in het midden en zuiden kunnen daarbij windstoten optreden van 80-90 km/uur".

UPDATE 10/2 11:00 - Estofex forecast per 09:27 : "A level 1 and level 2 are issued for a large area from the British Isles into east-central Europe mainly for severe convective wind gusts and to a lesser extent tornadoes."

Media (70)Meldingen (447)Sluiten