Waarnemer/account: PIN/ww: Login vergeten? Registeren Nieuwe melding

Skywarn nieuws

Periode: / / t/m / /
Reset Toepassen

Berichten 1 t/m 5 van 38:

Over de veelbesproken zondag 23 september


22-09-2018 - Redactie - m.b.t. 23-09-2018

Het gonsde de hele afgelopen week in het weerwereldje over de diverse mogelijke stormscenario's voor morgen, meerdere keren werd een zware storm berekend met soms ook landinwaarts windstoten tot ruim over 100 km/u! Zie bijvoorbeeld ook het eerdere bericht van dinsdag hieronder. Dat werd geillustreerd - net als dit bericht - met kaartjes gebaseerd op GFS vanaf de site van Weeronline, maar het is geenszins de bedoeling om daarmee speciaal dat model of de weergave ervan te diskwalificeren. Ook andere modellen zwabberden met per run telkens sterk wisselende resultaten. Ook EC kwam op een gegeven moment met windstoten tot 160 km/u (!) juist uit de westkust en een zware storm ook over land.
Het was dan ook een voor de modellen uiterste moeilijk te berekenen situatie met veel dynamiek over de oceaan met in het begin van de week nog de restanten van Helene en Joyce erbij. En dan natuurlijk de restanten van Florence, zou Florence kunnen heractiveren of zou een storing er nabij kunnen profiteren van de vochtige en relatief warme luchtmassa door Florence achtergelaten?

Nu, ruim in de betrouwbare termijn, zien we steeds meer eensgezindheid ontstaan in de runs van de diverse modellen, het voorziene laag komt inderdaad maar meer zuidoostelijk dan voorzien en met een aanzienlijk minder lage kerndruk (eerst < 980hPa, nu rond 1010hPa). Geen (zware) storm dus, maar nog wel kans op windstoten en vooral over de zuidelijke helft mogelijk veel neerslag. Zonodig verschijnt later een spotterbericht hiervoor.

Hierbij van boven naar onder de wind en luchtdrukberekening van GFS voor morgen 20:00 lokale tijd, eerst die van afgelopen dinsdag 00z en daarna die van vandaag 00z:

En idem voor de berekende maximale windstoten:

GFS berekent pittige storm a.s. zondag


18-09-2018 - Hans Stans - m.b.t. 23-09-2018 t/m 24-09-2018

GFS berekent in de 00z run van vandaag een tamelijk pittige westerstorm voor komende zondag 23 september, zo vanaf de middag tot in de nacht naar maandag. Dat is natuurlijk pas op 5 dagen dus zeker is het niet, maar in eerdere runs werd het af en aan ook getoond. Dat "af en aan" illustreert ook de grote onzekerheid veroorzaakt door de restanten van tropische systemen momenteel over de Atlantische Oceaan, zoals Helene en Joyce. De komende dagen toch maar eventjes volgen dus....

Twee animaties van eerst de gemiddelde wind/luchtdruk en erna de berekende maximale windstoten:

Bron kaartjes: Weeronline

Recordaantal warme dagen per jaar


17-09-2018 - Redactie - m.b.t. 17-09-2018

2018 blijkt een waar warmtekanon en het "regent" (met excuus voor de woordspeling) dan ook warmterecords. Vandaag werd te De Bilt de 20°C bereikt en dat betekent de 117e warme dag (een dag met een maximum temperatuur van minstens 20°C ) dit jaar. Dat betekent een nieuw landelijk record nadat dat al gevestigd was voor de zomerse dagen (minstens 25°C). Het aantal warme dagen kan met eind september en oktober voor ons nog verder oplopen.

Voor de landelijke records worden de waarden gemeten te De Bilt gebruikt, kijken we naar het uiterste oosten en zuiden kan gemiddeld per jaar nog op 10 tot 15 warme en/of zomerse dagen meer gerekend worden!

Servicebericht 2018/4


16-09-2018 - Redactie - m.b.t. 16-09-2018

Belangrijk voor: partners, data-afnemers en waarnemers

In verband met updates en herconfiguratie zal de server (svc.skywarn.nl) waarop de Skywarn servicedatabase draait tijdens weken 38 t/m 41 soms voor korte tijd niet beschikbaar zijn. Naar verwachting zal het om korte onderbrekingen gaan.

De onderbrekingen zullen voor die partners en afnemers die automatisch en direct queries uitvoeren op de servicedatabase foutmeldingen opleveren.

Voor waarnemers kan bij het opslaan van een melding een waarschuwing verschijnen dat de servicedatabase niet bereikt kon worden. Deze waarschuwing kan worden genegeerd, de melding zelf zal wel gewoon goed vastgelegd worden. Waar nodig zal later de servicedatabase worden gecorrigeerd.

Tot slot: helaas kwam het vorige week maandag 10 september tot een ongeplande onderbreking door problemen bij de hosting partij, die gelukkig snel werden opgelost.

Record aantal zomerse dagen per jaar gebroken


21-08-2018 - Redactie - m.b.t. 21-08-2018

We beleven een uitzonderlijke zomer. Het werd vandaag 25.8°C te De Bilt en dat betekende de 52e zomerse dag (d.w.z. een dag met een maximum temperatuur van minstens 25°C) dit jaar waarmee het landelijke record van 2008 (51 dagen)  verbroken is. Landelijk want daarvoor gelden de gemeten temperaturen van de De Bilt als maatstaf. Zie verder het nieuwsbericht op Weerplaza: "Recordaantal landelijke zomerse dagen".

Het aantal warme dagen (maximum van 20°C of meer) staat inmiddels op 103 en nadert het record van 2003 (114 dagen). Ook dat record verbreken is haalbaar met september nog voor de boeg.

Vanaf donderdagmiddag een onderbreking van de warmte die tot op zondagavond kan duren, e.e.a. met de nodige regen-/onweersbuien met over het westen veel neerslag en naar het zich laat aanzien ook meerdere dagdelen met duidelijke waterhooskansen! Een spotteractivatiebericht zal uiterlijk donderdagochtend geplaatst worden.

« Eerste « Vorige | Pagina: 1 van 8 | Volgende » Laatste »

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007