Waarnemer/account: PIN/ww: Login vergeten? Registeren Nieuwe melding

Skywarn nieuws

Periode: / / t/m / /
Reset Toepassen

Berichten 31 t/m 35 van 78:

Over afgelopen dag ...


27-07-2018 - Redactie

Wat voor volstrekt unieke en spectaculaire weerdag hebben we achter de rug! De Skywarn meldcentrale ontvangt - uiteraard - meldingen van waarnemers maar genereert ook zelf meldingen op basis van de per 10 minuten meetresultaten van de officiele weerstations. Sinds eind 2015 zijn daar ook meldingen van hitte bijgekomen, te weten:

  • Hitte I: de gemeten temperatuur op 1,5 meter hoogte is 35°C, of meer.
  • Hitte II: dit is een rekenresultaat op basis van de relatie van temperatuur en relatieve vochtigheid. Iedereen weet en voelt, hoe vochtiger ("drukkend", "benauwd") het is, hoe meer belasting door de temperatuur ervaren wordt. Ook hierbij geldt dat bij een resultaat van 35°C of meer een melding gegenereerd wordt. Gebruikt wordt de Amerikaanse rekenmethode volgens de NWS. (i.t.t. de Canadese "humidex" die je wel tegenkomt op sommige weersites).

Als van een station een bepaalde melding is gegenereerd mag - om overvloeding te voorkomen - pas een meting van een uur later worden gebruikt om hetzelfde fenomeen opnieuw te melden, m.a.w. het gaat om uurmeldingen. Nu: de zomers van 2016 en 2017 samen leverden 1 hitte-I melding op en 25 stuks hitte-II, met de kanttekening dat het begin van de meteorologische zomer 2016 is gemist. Gisteren werden er vanaf 13:10 maar liefst 93 (!) meldingen gegenereerd, 38 x hitte-I en 55 x hitte-II.

Ongelooflijke weerdag zo! En hulde voor de diverse modellen en opgestelde verwachtingen, want we zagen het aankomen, al waren de hoogst gemeten maxima toch nog een verrassing. Metingen van 35 of meer graden zijn zeldzaam op de officiële stations, althans tot nu dan ... Op naar morgen, als wolkenvelden niet tegenzitten nog hogere temperaturen en wellicht een nieuw NL record? Brabant had alvast een nieuw record te pakken met de 37.6°C te Gilze-Rijen.

De maxima van 26 juli weer op de vertrouwde Weerplaza-kaart:

Het KNMI had waarschuwingsniveau Code Oranje voor hitte uitstaan over heel NL, voor de Wadden was het een Code Geel. Voor de drie meest zuidelijke provincies nog een Code Geel voor onweer: "Lokaal onweersbuien met kans op hagel tot 2 cm en windstoten tot 60 km/uur". Dat bleek terecht, want de pulse-type buien produceerden een aantal microbursts die i.i.g. in Brabant op diverse plaatsen de nodige schade aanrichtten:

Code oranje voor extreme hitte


24-07-2018 - Redactie

Het KNMI heeft de waarschuwing voor hitte per 17:26 opgeschaald naar code oranje:

"Code oranje voor extreme hitte in het hele land m.u.v. Waddengebied
Deze week is het tropisch warm. Met name donderdag en vrijdag worden zeer hoge temperaturen verwacht, landinwaarts en in stedelijke gebieden 35°C of hoger. Ook in de nachten blijft het zeer warm met minima rond 20°C. Code oranje gaat in vanaf woensdagochtend.

Wees goed voorbereid. Zie ook het Nationaal Hitteplan van het RIVM." 

Voor de Wadden geldt code geel.

Warm, warmer, heet! Nationaal hitteplan geactiveerd en code geel


23-07-2018 - Redactie

De vooruitzichten als beschreven op de KNMI  site vanmorgen:

Tropisch warm met landinwaarts maxima tussen 30 en 36°C, zonnige perioden en recorddroogte. De minima komen op veel plaatsen niet meer beneden de 20°C. In stedelijke gebieden liggen de temperaturen zowel overdag als 's nachts nog enkele graden hoger. Aan de kust is er in de tweede helft van de middag kans op iets lagere temperaturen door wind van zee. Vanaf zaterdag toenemende kans op regen en/of onweer en zondag minder heet.

Het RIVM heeft per vandaag het nationale hitteplan geactiveerd. Naar aanleiding hiervan geeft het KNMI code geel voor heel NL m.u.v. de Wadden: "Het Nationaal Hitteplan van het RIVM is geactiveerd, daarom is er nu een code geel voor aanhoudende hitte van kracht. "

 

Over 1976: 'mooi weer moe'


20-07-2018 - Redactie

Zomer 2018 lijkt er eentje van buitengewoon gehalte te worden, veel mooi weer dagen maar ook op moment van schrijven een verder toenemende droogte met voorlopig geen tot weinig neerslag in de verwachtingen; een vergelijk met de recorddroge zomer van 1976 dringt zich op.

In de Volkskrant een prachtig overzichtsartikel over die zomer met een mooie en treffende aandacht voor de tijdsgeest van toen: De zomer dat Nederland mooiweermoe werd.

Hitte en droogte: wat doet Skywarn?


18-07-2018 - Hans Stans

Vanuit de ontstaansgeschiedenis en primaire doelstelling denken de meeste Skywarn-waarnemers en -volgers bij extreme weersomstandigheden eerst aan zware onweersbuien of stormdepressies met alle daarbij horende verschijnselen. Dat is natuurlijk niet vreemd, maar als we kijken naar weer dat in Nederland de meeste maatschappelijke (schade, kosten) en menselijke (doden, gewonden) impact heeft komen ook situaties als zeer dichte mist, winterse perikelen e.d. in beeld. En actueel hebben we te maken met hitte en droogte.

V.w.b. de hitte geldt dat er nog maar een paar keer de 30°C is overschreden maar er zitten flink hogere maxima in de verwachtingen voor komende week. Extreme hitte en hittebelasting betekent gevaar voor kwetsbaren als ouderen, jonge kinderen en mensen met hart- en/of ademhalingsaandoeningen.
Hitte is niet opgenomen in het meldsysteem voor onze waarnemers maar sinds enkele jaren worden er door de meldcentrale wel hitte-meldingen gegenereerd op basis van de per 10 minuten metingen van de door het KNMI beheerde weerstations:

  • Hitte I: de gemeten temperatuur op 1,5 meter hoogte is 35°C, of meer.
  • Hitte II: dit is een rekenresultaat op basis van de relatie van temperatuur en relatieve vochtigheid. Iedereen weet en voelt, hoe vochtiger ("drukkend", "benauwd") het is, hoe meer belasting door de temperatuur ervaren wordt. Ook hierbij geldt dat bij een resultaat van 35°C of meer een melding gegenereerd wordt.

Het werd breed uitgemoeten in de media, voor het eerst kwam een van de sub-("verstoorde") berekeningen van een weermodel met een maximum temperatuur van boven de 40°C! De kans erop is natuurlijk realistisch gezien vrijwel nihil maar daar werd gemakshalve vaak aan voorbij gegaan. Wat niet wegneemt dat zowel GFS en ECMWF komen met echte hitte voor volgende week, hieronder ter illustratie een vandaag berekende GFS kaart voor 28 juli. Dat is pas over 10 dagen dus hopelijk valt het uiteindelijk mee ...

Droogtemeldingen bestaan niet in Skywarn verband en dat zou ook moeilijk gaan want (de mate van) droogte is zowel een bepaling van de actuele situatie als een toename/afname ervan a.d.h.v. de gemeten en verwachte neerslag en de berekende verdamping van vocht. Maar Skywarn verzamelt ook gegevens over de impact van weersomstandigheden voor analyse en/of informatieverschaffing achteraf en dus vind je in de feed van extern nieuws de nodige berichten over de droogte en de gevolgen ervan. En die gevolgen kunnen aanzienlijk zijn: schade aan ecosystemen, economische schade voor (vooral) de land- en tuinbouw en impact op (kwaliteit en peil) van grondwater en drinkwatervoorziening. Lage rivierstanden kunnen zelfs gevolgen hebben voor de energievoorziening door een gebrek aan koelwater. Op de actuele KNMI-kaart van neerslagtekort zien we dat 2018 op koers lijkt om het droogterecordjaar 1976 te overtreffen:

 

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007