Waarnemer/account: PIN/ww: Login vergeten? Registeren Nieuwe melding

Skywarn nieuws

Periode: / / t/m / /
Reset Toepassen

Berichten 26 t/m 30 van 61:

Over 1976: 'mooi weer moe'


20-07-2018 - Redactie

Zomer 2018 lijkt er eentje van buitengewoon gehalte te worden, veel mooi weer dagen maar ook op moment van schrijven een verder toenemende droogte met voorlopig geen tot weinig neerslag in de verwachtingen; een vergelijk met de recorddroge zomer van 1976 dringt zich op.

In de Volkskrant een prachtig overzichtsartikel over die zomer met een mooie en treffende aandacht voor de tijdsgeest van toen: De zomer dat Nederland mooiweermoe werd.

Hitte en droogte: wat doet Skywarn?


18-07-2018 - Hans Stans

Vanuit de ontstaansgeschiedenis en primaire doelstelling denken de meeste Skywarn-waarnemers en -volgers bij extreme weersomstandigheden eerst aan zware onweersbuien of stormdepressies met alle daarbij horende verschijnselen. Dat is natuurlijk niet vreemd, maar als we kijken naar weer dat in Nederland de meeste maatschappelijke (schade, kosten) en menselijke (doden, gewonden) impact heeft komen ook situaties als zeer dichte mist, winterse perikelen e.d. in beeld. En actueel hebben we te maken met hitte en droogte.

V.w.b. de hitte geldt dat er nog maar een paar keer de 30°C is overschreden maar er zitten flink hogere maxima in de verwachtingen voor komende week. Extreme hitte en hittebelasting betekent gevaar voor kwetsbaren als ouderen, jonge kinderen en mensen met hart- en/of ademhalingsaandoeningen.
Hitte is niet opgenomen in het meldsysteem voor onze waarnemers maar sinds enkele jaren worden er door de meldcentrale wel hitte-meldingen gegenereerd op basis van de per 10 minuten metingen van de door het KNMI beheerde weerstations:

  • Hitte I: de gemeten temperatuur op 1,5 meter hoogte is 35°C, of meer.
  • Hitte II: dit is een rekenresultaat op basis van de relatie van temperatuur en relatieve vochtigheid. Iedereen weet en voelt, hoe vochtiger ("drukkend", "benauwd") het is, hoe meer belasting door de temperatuur ervaren wordt. Ook hierbij geldt dat bij een resultaat van 35°C of meer een melding gegenereerd wordt.

 

Het werd breed uitgemoeten in de media, voor het eerst kwam een van de sub-("verstoorde") berekeningen van een weermodel met een maximum temperatuur van boven de 40°C! De kans erop is natuurlijk realistisch gezien vrijwel nihil maar daar werd gemakshalve vaak aan voorbij gegaan. Wat niet wegneemt dat zowel GFS en ECMWF komen met echte hitte voor volgende week, hieronder ter illustratie een vandaag berekende GFS kaart voor 28 juli. Dat is pas over 10 dagen dus hopelijk valt het uiteindelijke mee ...

Droogtemeldingen bestaan niet in Skywarn verband en dat zou ook moeilijk gaan want (de mate van) droogte is zowel een bepaling van de actuele situatie als een toename/afname ervan a.d.h.v. de gemeten en verwachte neerslag en de berekende verdamping van vocht. Maar Skywarn verzamelt ook gegevens over de impact van weersomstandigheden voor analyse en/of informatieverschaffing achteraf en dus vind je in de feed van extern nieuws de nodige berichten over de droogte en de gevolgen ervan. En die gevolgen kunnen aanzienlijk zijn: schade aan ecosystemen, economische schade voor (vooral) de land- en tuinbouw en impact op (kwaliteit en peil) van grondwater en drinkwatervoorziening. Lage rivierstanden kunnen zelfs gevolgen hebben voor de energievoorziening door een gebrek aan koelwater. Op de actuele KNMI-kaart van neerslagtekort zien we dat 2018 op koers lijkt om het droogterecordjaar 1976 te overtreffen:

 

-50 jaar: F4 tornado over Pforzheim Dld.


11-07-2018 -

De DWD deelde op Facebook deze indrukwekkende reportage over de zware tornado over (o.a.) Pforzheim 50 jaar geleden. Aanbevolen!

"Es war ein extrem schwüler und heißer Nachmittag am 10. Juli 1968 in Pforzheim und der Umgebung. Am Nachmittag ahnte noch niemand, was für ein Inferno am Abend über einen schmalen Streifen in dieser Region herein brechen sollte.

In einer eindrucksvollen und sehr emotionalen Multimedia-Reportage der Pforzheimer Zeitung kann man sich noch einmal zurück versetzen lassen, in die dramatischen Minuten, als der Tornado wütete und in die Stunden und Tage danach, die geprägt waren von enormen Leistungen der vielen Helfer."

Tornado in Pforzheim1968

Servicebericht 2018/2


26-06-2018 - Redactie

Belangrijk voor: websitebezoekers.

Vandaag t/m donderdag wordt de Skywarn-website gewijzigd. Belangrijke onderdelen (aan/-afmelden, meldingen indienen, profiel wijzigen e.d.) zullen goed blijven functioneren maar overige weergaven of werkingen kunnen tijdelijk afwijken of zelfs ontbreken.

Prachtig voorbeeld van een wet microburst


17-06-2018 - Redactie

Wet microburst: Fenomeen waarbij afgekoelde lucht in de daalstroom van een bui met grote shelheid het aardoppervlak bereikt met zware, soms zelfs extreem zware, naar buiten gerichte windstoten tot gevolg. Dit gaat meestal om de neerslagkern (vandaar "wet"). Er bestaan overigens ook droge microbursts die enig extra gevaar opleveren omdat er visueel weinig of geen waarschuwing is - het kan hierbij zelfs gaan om buien die eigenlijk al vrijwel opgelost zijn.

Een sprekend voorbeeld zagen we afgelopen week op een door Peter Maier gemaakte timelapse van een onweersbui over de Millstättersee in Oostenrijk. Is natuurlijk al door "iedereen" gedeeld maar inmiddels staat een nieuwe versie op Youtube met ook een extra weergave met meer zoom-in voor extra detail. Let vooral op de "pluk" neerslag die op 00:17 naar beneden komt en de impact ervan op het wateroppervlak. Opmerkelijk detail: er vaart een boot(je?) op het laatste moment recht de neerslag in...

 

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007