Waarnemer/account: PIN/ww: Login vergeten? Registeren Nieuwe melding

Skywarn nieuws

Periode: / / t/m / /
Reset Toepassen

Berichten 6 t/m 10 van 69:

Storing op bezoek!


27-01-2019 - Redactie

De komende avond en nacht krijgen we te maken met het windveld en -stoten van de (rand)storing die later vanavond over het noorden van ons land komt te liggen, zie het hiervoor uitgegeven spotterbericht #545. Voor onze zuiderburen is het bij passage van de bijbehorende occusie ook een sneeuwbrenger over het uiterste oosten en Ardennen - wellicht dat ook de Limburgse hoogten hiervan wat meekrijgen.

Animatie van de wind en luchtdruk als berekend door Hirlam van vanmiddag 13:00 tot morgenvroeg 07:00 lokale tijd:

Actuele positie en kerndruk per 12:50lt: 

Opletten voor gladheid bij de dooiaanval vandaag!


25-01-2019 - Redactie

Geen spotteractivatiebericht vandaag gezien de (te) kleine kans op voor Skywarn meldenswaardige verschijnselen. Wat niet wegneemt dat het vandaag opletten is tijdens passage van de neerslagzone; mogelijk gladheid door sneeuw, aanvriezing en er is een kleine kans op onderkoelde regen (ijzel). Het KNMI heeft een waarschuwing ("code geel") uitstaan voor gladheid over heel NL.

Aanvullend: Het KNMI heeft per 16:00 een CODE ORANJE uitgegeven voor ijzel over de noordoostelijke provincies en Overijssel (e.e.a. aannemelijk met het oog op het avondspits-verkeer aldaar: "In het oosten en noorden van het land komt verraderlijke gladheid door IJZEL en sneeuw voor." De waarschuwing is geldig tot 21:00 vanavond, voor wie het betreft: voorzichtig!

De temperatuur per 15:20lt, de dooiaanval heeft het noordoosten nog niet bereikt en er waren op dat moment al diverse ijzelmeldingen van weerstations binnengekomen:

Bron: Buienradar

 

Sneeuw 22/23 januari


22-01-2019 - Redactie

Ondanks dat extreme omstandigheden niet verwacht worden is toch spotterbericht #544 uitgebracht gezien de mogelijk maatschappelijke impact van de sneeuwval, met name natuurlijk de eventuele gevolgen voor het weg-, spoor- en zelfs vliegverkeer.

Hieronder de prognoses van respectievelijk Weerplaza en MeteoGroup zoals gisteren 21 januari werd voorzien en daaronder het sneeuwdek morgen om 07:00lt volgens de actuele runs van een aantal modellen (kaarten als getoond op WXCharts):

Het berekende sneeuwdek morgenvroeg volgens een zestal modellen. Grote gelijkenissen, maar opvallend is dat er meestal weinig afsmelt over het westen wordt berekend. Let verder ook op de verschillen voor het westen en zuiden van België en uiterst NW-Frankrijk, er zou al dan niet een kleine storing ontstaan met meer sneeuwval tot gevolg. De modellen zijn het hierover niet eens en/of lopen uiteen v.w.b. timing en lokalisatie.

 

De 'oogst' van 8 januari


09-01-2019 - Redactie

Het verloop van zowel de doorstaande wind als de optredende windstoten ging v.w.b. regio en timing vrijwel conform de verwachtingen. Op onderstaand KNMI-kaartje de gemeten maximale stoten op de weerstations met 4 "honderd-plussers", windstoten van 100 km/u of meer (28 meter/sec = 100,8 km/u):

Er waren tamelijk veel berichten m.b.t. overlast in het nieuws, voornamelijk i.v.m. de hoge zeewateropzet door de harde aanlandige wind, zie het nieuwsoverzicht voor een indruk.

Berekende windstoten voor 8 januari vlgns Harmonie 18z


07-01-2019 - Redactie

Animatie van de door Harmonie in de 18z run berekende windstoten voor morgen dinsdag 8 januari. Volgens deze berekeningen vanaf 02:00 tot halverwege morgenavond zware windstoten voor de noordwestelijke en noordelijke kusten, Wadden en IJsselmeer. Vooral over de Wadden kans op 100 km/u of meer.

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007