Waarnemer/account: PIN/ww: Login vergeten? Registeren Nieuwe melding

Skywarn nieuws

Periode: / / t/m / /
Reset Toepassen

Berichten 6 t/m 10 van 78:

Veel wind vandaag met mogelijk gevaarlijke condities ook landinwaarts


10-03-2019 - Redactie

Vandaag bij passage van een storing over ons land veel wind met kans op westerstorm voor het zuidwesten en zeer zware windstoten over het zuiden - ook verder landinwaarts waar dit in de regel extra overlast en kans op schade betekent. Zie voor meer info de update op spotteractivatiebericht #552.

Er is in de berekeningen voor deze dag inmiddels de nodige overeenstemming bereikt v.w.b. het merendeel van de weermodellen maar er blijven natuurlijk ook detailverschillen. Puur ter illustratie een aantal weerkaarten m.b.t. de berekende luchtdruk en windstoten. Eerst het luchtdrukverloop volgens Hirlam 00z voor vandaag 08:00 - 20:00lt, gekozen omdat Hirlam wel heel precies op de actualiteit zat per 08:00.

Een voorbeeld van relevant detailverschil is te zien op de Weerplaza weergave van WRF 00z en Harmonie 00z, Harmonie spaart het oostelijk deel van Brabant maar WRF niet!

Sommige modellen als ECWMF en COSMO berekenen wel erg zware windstoten - als dat zo gerealiseerd wordt komt het zeker tot gevaarlijke toestanden en overlast voor Zeeland en landinwaarts in het zuiden. Hier de weergaven via Kachelmannwetter.de:

Het KNMI heeft vanmorgen een waarschuwing ("code Oranje") uitgezet: "Vanmiddag komen er in het westen en zuiden van het land (provincies Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg) zeer zware windstoten voor van 100-110 km/uur, langs de zuidwestkust mogelijk tot 120 km/uur. Later vanmiddag neemt de wind in het zuiden af, vanavond echter kunnen er langs de kust en boven het IJsselmeer geleidelijk wederom zware windstoten van 80-100 km/uur optreden."

Opnieuw storing in data-aanlevering...


10-03-2019 - Redactie

... en dat helaas op alweer een zeer interessante weerdag. Tot hoos/tornado-vorming kwam het niet (althans voorzover bij Skywarn bekend) maar bij de buien soms zware neerslag en vooral: zware windstoten, zie het bijgaande Weerplaza kaartje. Meldingen op basis van weerstationsgegevens zijn naderhand handmatig toegevoegd, althans voor die stations waarvan de 10-minuten gegevens nog te achterhalen waren.

Verminderde berichtgeving tijdens interessante weersituatie


04-03-2019 - Redactie

Een dynamisch en interessant weerbeeld vandaag bij passage fronten behorend bij een storing die ten noorden van ons land oostwaarts trok, zie ook het spotteractivatiebericht #552 voor 3 en 4 maart. Helaas was er (buiten de invloedsfeer van Skywarn) een hapering in de aanlevering van meetgegevens waardoor er geen meldingen werden gegenereerd tijdens de passage van de actieve buitenlijn in de vroege maandagochtend. Tegen de middag kwam e.e.a. weer op gang, een klein deel van de data m.b.t. de ochtend was nog te achterhalen en zijn meldingen op basis daarvan alsnog handmatig toegevoegd.

Hieronder het Agaduc beeld van de buienlijn rond 06:40lt (bron: KNMI) en het overzicht van maximale windstoten tot 12:00lt (bron: Weerplaza) met meerdere honderdplussers erbij!

Gisteren wind, vandaag wind en morgen?


09-02-2019 - Redactie

Vanmorgen is spotteractivatiebericht #549 geplaatst vnl. vanwege zware windstoten over de noordwestelijke helft van ons land. Ook gisteren zware windstoten met voor Vlieland zelfs een meting van 98 km/u, al lag het focus vooral over zee en was er mede door de ZZW-windrichting weinig kans op problemen of overlast over land. Zie het bijgaande overzicht van Weerplaza.

Mogelijk ook morgen ontstuimig maar de verwachtingen zijn nog te onzeker voor een spotterbericht, e.e.a. zal nog nader bekeken worden!

Storing op bezoek!


27-01-2019 - Redactie

De komende avond en nacht krijgen we te maken met het windveld en -stoten van de (rand)storing die later vanavond over het noorden van ons land komt te liggen, zie het hiervoor uitgegeven spotterbericht #545. Voor onze zuiderburen is het bij passage van de bijbehorende occusie ook een sneeuwbrenger over het uiterste oosten en Ardennen - wellicht dat ook de Limburgse hoogten hiervan wat meekrijgen.

Animatie van de wind en luchtdruk als berekend door Hirlam van vanmiddag 13:00 tot morgenvroeg 07:00 lokale tijd:

Actuele positie en kerndruk per 12:50lt: 

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007