Waarnemer/account: PIN/ww: Login vergeten? Registeren Nieuwe melding

Skywarn Meldcentrum

Nieuwsberichten, media en links

Guidance en weerkaartjes per 08:00lt


15-03-2019 08:00 - KNMI - m.b.t. 15-03-2019

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot zaterdag 16 maart 2019 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
De stroming is westzuidwestelijk. Een NW-ZO georienteerd, goed herkenbaar warmtefront bereikt in de ochtend het zuidwesten, trekt oostwaarts en verlaat aan het einde van de ochtend het noordoosten. Een NO-ZW georienteerd koufront bereikt in de middag het noordwesten, trekt eveneens oostwaarts en passeert de zuidoostgrens aan het begin van de avond. Een ZO-NW georienteerde trekrug bereikt halverwege de nacht naar zaterdag het zuidwesten, trekt oostwaarts en verlaat het noordoosten zaterdagochtend. Zaterdag trekt een actief laag over Schotland noordoostwaarts. Het NW-ZO georienteerd warmtefront, trekt zaterdagochtend over Nederland noordoostwaarts. Het is ook weer goed herkenbaar.

Modelbeoordeling:
Er zijn verschillen qua bewolking in de warme sectors waar we de komende 48 uur mee te maken krijgen. Zowel vrijdag als zaterdag ligt de maximumtemperatuur in een groot deel van het land (m.u.v. zuidoosten) in de Hirlam en EC uitvoer 1-2°C hoger dan in de Harmonie36/40 uitvoer. Dit komt door meer en dikkere bewolking in Harmonie. Dit is het gevolg van timingsverschillen van het doorkomen van fronten tijdens de middagen.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Tx vandaag rond 12°C. Warmste scenario tot 14°C in het midden en zuiden. Zaterdag vergelijkbaar.

Wind:
De kans op zware windstoten (75-85 km/u) na passage van het eerste warmtefront is het grootste in het westen en noorden en houdt in laatst genoemd gebied het langste aan. Ten westen van het tweede warmtefront beperken de zware windstoten zich tot de westkust en het noordwestelijk kustgebied. Harmonie40-EPS uitvoer geeft een goed beeld. Gemiddelde windsnelheden boven zee vrijdag 8 Bft in de noordelijke kustdistricten, zaterdagmiddag naar 7-8 Bft ten ZW van het warmtefront.

Bewolking:
Bij het warmtefront St, in de warme sector voornamelijk Sc. Het koufront bestaat uit Sc, mogelijk een ingebedde TCu/CB (toppen FL100). Meer naar het oosten kunnen op het koufront eventueel ook Cb's ontwikkelen met toppen tot FL120. Ook het tweede warmtefront heeft St, in de warme sector veelal Sc.

Neerslag:
Op nadering van de warmtefronten regen. In de warme sector af en toe lokaal (mot)regen. Bij het koufront convectie tot ca FL100, met duidelijke lijnvorming in de Harmonie uitvoer, in het oosten CB tot ca FL120. Sterke schering, ca 35 kn. Convectiemodus Multicel-lijn, maar relatief ondiep. In totaal valt 10-20 mm, de grootste hoeveelheden in het zuiden.

Zicht:
Zichtveranderingen alleen door regen/motregen, verder staat er te veel wind.

Paraaf meteoroloog: huiskamp
Uitgifte: 15/03/2019 04.29 uur LT.

Sluiten

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007