Waarnemer/account: PIN/ww: Login vergeten? Registeren Nieuwe melding

Skywarn Meldcentrum

Nieuwsberichten, media en links

Guidance en weerkaartjes per 08:00lt


13-03-2019 08:00 - KNMI - m.b.t. 13-03-2019

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot donderdag 14 maart 2019 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
De stroming is noordwestelijk. Een laag ten noordoosten van Schotland trekt zuidoostwaarts en bereikt in de middag het noorden van Denemarken. Het laag is ook op 500 hPa duidelijk ontwikkeld. Aan de zuid- en oostzijde van het laag bevinden zich enige ingedraaide occlusies. Een eerste occlusie met een stratiform karakter passeert in de (vroege) ochtend. Overdag en passeren er enkele met een convectief karakter. Daarna volgt een doorstroomde rug. Donderdagnacht en -ochtend trekt een volgend laag net ten noorden van Schotland en over Denemarken zuidoostwaarts. De bijbehorende occlusie, herkenbaar aan een brede tong van hogere theta-w 850 hPa waarden en een windsprong trekt donderdag overdag over Nederland zuidoostwaarts.

Modelbeoordeling:
De uitvoer is eensluidend in de synoptische ontwikkelingen en in de neerslagpatronen. Er zijn de gebruikelijke verschillen in windstoten (hoogste waarden in de Harmonie36 uitvoer) en wolkenbasis (laagste basis in de Harmonie36 uitvoer, hoogste in de Hir uitvoer).

Aandachtspunten

Temperatuur:
Geen bijzonderheden.

Wind:
Uitvoer is consistent met de gebruikelijke verschillen. Uitschieters woensdagmiddag aan de kust tot circa 90 km/uur. Aandachtspunt is de kans op zware windstoten bij de buien onder de linkeruitgang van de jetstreak in de loop van woensdagmiddag boven het zuiden. De div. uitvoer komt tot maximaal 40 kn. Belangrijkste bijdrage is verticale uitwisseling.

Bewolking:
Bij de eerste occlusie van woensdagochtend basis rond 1000 vt in de Harmonie36 uitvoer, lijkt wat te laag, het zit er ook niet. Overdag CB-toppen tot rond FL270. Woensdagavond weer dalend van het westen uit. In de nacht naar donderdag toenemende frontale bewolking op hoog en middelbaar niveau. Nabij de occlusie op donderdag ST/SC rond 1000 vt, waarschijnlijk te laag en te uitgebreid in de Harmonie36 uitvoer.

Neerslag:
Bij de ingedraaide occlusies met een convectief karakter van woensdag buien met onweer en korrelhagel (nulgradenniveau 2500 voet). Woensdagmiddag en -avond in het zuiden actievere buien onder de linkeruitgang van de jetstreak. Effectieve windschering ruim 30 kn. Convectieve modus vooral multicel. Donderdag in de nanacht van het westen uit regen op nadering van de occlusie, consistent in de uitvoer. In totaal valt circa 20 mm tot en met de passage van de occlusie van donderdag.

Zicht:
Goed zicht, in neerslag matig, mogelijk slecht.

Paraaf meteoroloog: huiskamp
Uitgifte: 13/03/2019 04.36 uur LT.

Sluiten

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007