Waarnemer/account: PIN/ww: Login vergeten? Registeren Nieuwe melding

Skywarn meldcentrum

Nieuwsberichten, media en links

(Beperkte weergave; log in om alle berichten te zien.)

Periode: / / t/m / /
Bron:
Reset Toepassen

Meldingen - Berichten 1 t/m 5 van 5 - Spotteralerts

Telegraaf: Afsluiting van IJsselkering en bruggen


08-01-2019 - m.b.t. 08-01-2019 | Open artikel

DEN HAAG - Rijkswaterstaat sluit dinsdagmiddag om 14.00 uur de Hollandsche IJsselkering bij Krimpen aan den IJssel wegens het stormachtige weer. Ook de zeesluis Farmsum bij Delfzijl wordt op dit moment afgesloten door Rijkswaterstaat, meldt een woordvoerster. Daarnaast worden de provinciale bruggen in de vaarwegen in Friesland en Groningen tot nader order niet bediend, melden beide provincies.

Telegraaf: Gestrande reizigers: ’Shit, uren wachten’


08-01-2019 - m.b.t. 08-01-2019 | Open artikel

SCHIPHOL - Wie de actuele status van zijn vlucht niet in de gaten had gehouden dinsdagochtend, moest veel geduld hebben. Veel vliegtuigen bleven op Schiphol aan de grond door de zuidwesterstorm die over ons land trekt.

(m/z noordwesterstorm, red.)

Telegraaf: Wateroverlast door noodweer


08-01-2019 - m.b.t. 08-01-2019 | Open artikel

AMSTERDAM - De zware windstoten en regen zorgen dinsdag voor flinke overlast in ons land. In de kustgebieden wordt tegen het opkomende waterpeil gevochten. Wie dinsdag de weg op gaat, moet ook rekening houden met de wind. Aan zee en op het IJsselmeer staat een stormachtige noordwestenwind. De windstoten kunnen snelheden tot wel 100 kilometer per uur aantikken.

Het waterschap Hunze en Aa’s sloot vanaf 08.45 uur de dijkdoorgangen en startte om 11.00 uur met een volledige dijkbewaking. Dat meldde het Gronings-Drentse waterschap dinsdagochtend. Ook waterschap Noorderzijlvest zet alle zeilen bij om de dijk te bewaken. 

Berekende windstoten voor 8 januari vlgns Harmonie 18z


07-01-2019 - Redactie - m.b.t. 08-01-2019

Animatie van de door Harmonie in de 18z run berekende windstoten voor morgen dinsdag 8 januari. Volgens deze berekeningen vanaf 02:00 tot halverwege morgenavond zware windstoten voor de noordwestelijke en noordelijke kusten, Wadden en IJsselmeer. Vooral over de Wadden kans op 100 km/u of meer.

Guidance en weerkaarten per 11:30


07-01-2019 - KNMI - m.b.t. 08-01-2019

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot dinsdag 08 januari 2019 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 06 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Het centrum van een hogedrukgebied ten westen van Bretagne beweegt langzaam westwaarts. Aan de noordoostflank van dit hoog is de stroming in ons aandachtsgebied westelijk. Een uitdiepend lagedrukgebied ten noorden van Schotland trek later in de middag en avond over het noorden van de Noordzee naar Denemarken en daarna opvullend verder zuidoostwaarts. Het bijbehorende warmtefront ligt actueel NNO-ZZW georiënteerd boven het westen van het land en trekt verder oostwaarts. In de warme sector wordt de aangevoerde lucht tijdelijk wat minder vochtig, maar een Warm Conveyor Belt (ThetaW-tong) zorgt later weer voor verslechterende condities. Het ONO-WZW georiënteerde koufront bereikt halverwege de avond de Wadden en verlaat het zuidoosten van ons land in de nacht naar dinsdag. Op de westflank van het laag komt boven de gehele Noordzee een sterke noordwestelijke stroming te staan wat, in combinatie met springtij voor verhoogde opzetten zorgt.

Modelbeoordeling:
De modellen ontlopen elkaar maar weinig voor wat betreft het hierboven geschetste synoptische beeld. Wel zijn er enkele aandachtspunten. Actueel hebben de modellen moeite met de precieze verdeling van de St-velden. Harmonie36 oogt heel aardig voor het land, maar is te scheutig met St boven zee. Harmonie40 is weer te karig met de St. De Hirlam vochtvelden geven indicatief een redelijk beeld, hoewel de St in het uiterste oosten en zuidoosten gemist wordt. Wat de neerslag betreft zien we voor het koufront uit al een band met neerslag tevoorschijn komen als gevolg van de WCB, ook dit wordt, zij het met enige nuanceverschillen, in de modellen weergegeven. Ook de timing van het koufront is in alle modellen vergelijkbaar. De Harmonies laten bij het koufront enkele felle buitjes zien, iets wat niet te zien is in EC en Hirlam, maar niet uitgesloten is. Het windveld blijft in EC voortdurend net iets minder sterk dan in de andere modellen, de windstoten zijn daarentegen wel vergelijkbaar met de overige modellen.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Tx wordt overdag pas in de avond bereikt vlak voordat het koufront doorkomt, deze bedraagt dan ca. 9°C.

Wind:
Vanaf de middag een flink toenemende wind, komende nacht in het N- en NW-kustgebied 7-8 Bft, verder buitengaats 8-9 Bft uit een noordwestelijke richting. In hetzelfde gebied vanaf het begin van komende nacht grote kans op zware windstoten (90-100 km/u). Zwaarste windstoten in het stormveld op de westflank van het lagedrukgebied, echter een aandachtspunt is het koufront waarop met name beide Harmonies ook al (zware) windstoten laten zien die wat verder landinwaarts kunnen komen. De linkeruitgang van de jet in combinatie met een dark stripe (zie de WV Progsat) kunnen hier rol in spelen.

Bewolking:
Vooral boven land veel St, in de warme sector tijdelijk verbeterend maar op de WCB weer verslechterend. Op of direct achter het koufront van vanavond mogelijk enkele TCu's of Cb's, toppen tot max FL120. In de polaire lucht convectieve bewolking met Cb's. Toppen van FL100 in het zuidwesten tot ca. FL170 in het noordoosten op dinsdagavond als de bovenlucht wat afkoelt.

Neerslag:
Af en toe lichte regen of motregen, de meeste regen later in de middag en avond (WCB). Op en direct achter het koufront ook kans op buien. Achter het koufront loopt de CAPE geleidelijk op naar 100-200 J/Kg, met een effectieve schering 15-25 kn levert dit single- of multicellen op.

Zicht:
Boven land in nevel en motregen matig tot slecht. Boven zee overwegend goed maar in neerslag matig tot slecht. Achter het koufront structurele verbetering wanneer polaire lucht over ons land uitstroomt.

Paraaf meteoroloog: haklande
Uitgifte: 07/01/2019 11.07 uur LT.

« Eerste « Vorige | Pagina: 1 van 1 | Volgende » Laatste »

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007