Waarnemer/account: PIN/ww: Login vergeten? Registeren Nieuwe melding

Skywarn meldcentrum

Nieuwsberichten, media en links

(weergave beperkt; log in met een waarnemer- of data-account om alle gegevens te zien.)

Periode: / / t/m / /
Bron:
Reset Toepassen

Meldingen - Berichten 1 t/m 5 van 7 - Spotteralerts

Foto/verslag waarneming hoos Camperduin


14-08-2018 - Skywarn NL waarnemer - m.b.t. 10-08-2018

Ik merkte de hoos rond 20:50 uur op toen ik vanuit Camperduin naar het westen keek. Daar hing een korte, buisvormige maar vrij duidelijke funnel boven de zee. Ik pakte de camera, rende richting het strand en heb onderweg meerdere foto's gemaakt, terwijl de hoos voor het oog steeds dichter bij het wateroppervlak kwam. In en rond de hoos draaide neerslag. De laatste waarneming was om 20:58 uur, toen de funnel/hoos boven land hing. Bij nadere inspectie bleek dat de hoos toch minimaal een tweetal minuten contact had met de begane grond (19:55-19:57).

Het opmerkelijke: er stond op dat moment (net als de rest van de avond) veel wind, die alleen maar toenam bij nadering van de bui met hoos, wat dus inderdaad atypisch is voor spouts. Wel was er die avond de nodige windschering.

Foto: Gijs de Reijke / Level 3 Stormchasers

OmroepWest.nl: Felle buien trekken regio uit, waarschuwingen ingetrokken


10-08-2018 - m.b.t. 10-08-2018 | Open artikel

DEN HAAG - Flinke regen- en onweersbuien trokken vrijdagavond over onze regio. Het KNMI gaf daarom code geel af voor de kustprovincies voor onweer en zware windstoten tot 85 kilometer per uur. De waarschuwing werd om middernacht ingetrokken.
Naast de windstoten en onweer kwam er ook hagel voor bij de zware buien. Vanwege het slechte weer werd het Vuurwerkfestival vrijdag afgelast.

NHNieuws.nl: Regen, regen en nog eens regen: veel meldingen van wateroverlast


10-08-2018 - m.b.t. 10-08-2018 | Open artikel

NOORD-HOLLAND - Vanuit verschillende plaatsen in de regio komen meldingen van wateroverlast. Velden staan blank en in sommige gebouwen ligt regenwater. Ook op de A4 ligt veel water, waarschuwt Rijkswaterstaat Verkeersinformatie.

Guidance en weerkaartjes per 10:00lt


10-08-2018 - KNMI - m.b.t. 10-08-2018 t/m 11-08-2018

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot zaterdag 11 augustus 2018 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 18 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd. Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
De stroming is zuidwestelijk tussen een laag boven het zuiden van Scandinavie en een uitloper van het Azorenhoog boven het zuidwesten van Frankrijk. Een hoogtetrog/laag ten NW van de Britse Eilanden trekt zuidoostwaarts en trekt in de nacht naar zaterdag over de centrale Noordzee oostwaarts naar Denemarken. Zaterdag komen we snel onder invloed van een rug van hoge druk die vanaf de Britse Eilanden over Nederland oostnoordoostwaarts trekt. Er vormt zich dan een hogedrukkern boven het zuiden van Duitsland.

Modelbeoordeling:
In de Hirlam uitvoer ontwikkelt zich vrijdagavond boven het oosten van Engeland bij de trog een kleinschalig laag, dat vervolgens sterk uitdiepend noordoostwaarts en later weer zuidoostwaarts (naar de Duitse Bocht) trekt. In de EC0918 uitvoer is ook een gesloten lagedrukkern zichtbaar, maar veel minder uitgesproken. In de Harmonie uitvoer is het geheel niet te vinden, zodat we de Hir uitvoer vooralsnog verwerpen, maar het blijft wel een aandachtspunt voor de Noordzee en het noordelijk kustgebied vanwege het windveld. De timing en neerslagintensiteit van deze trog is vrij consistent.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Landinwaarts wat meer dagelijkse gang dan in de div. uitvoer, we zien dit actueel ook duidelijk.

Wind:
Vrijdagavond in de Harmonie uitvoer aan de oostflank van trog ZW 7 Bft met indicatie naar 8 Bft, met convectieve uitschieters tot ca 45 kt, zeer lokaal nog wat hoger, voornamelijk boven de Noordzee, op de kust en boven het IJsselmeer. Dit te verklaren door de sterke uitwisseling boven het warme water. De Hirlam uitvoer laat uiteraard een windveld (7-9 Bft) met bijbehorende uitschieters tot circa 50 kt aan de Z kant van het laag zien, dit verwerpen we vooralsnog.

Bewolking:
Vrijdagochtend in het zuiden nog een zwak ST/SC signaal rond 1000 vt (convergentie/turbulentie ST), niet geheel onmogelijk. Convectieve toppen vrijdagavond tot FL250-FL300. Zaterdag gaan de toppen in het N niet veel hoger dan FL120, onweer is dan niet waarschijnlijk meer.

Neerslag:
Patronen lijken grootschalig op elkaar, de ontwikkeling van het laag in de Hir uitvoer leidt tot een bijbehorend spiraalpatroon van de neerslagband. Bij de trog van vrijdag CAPE van 700-1000 J/kg. Schering rond 30 kt, dus multicel waarschijnlijk, aan de kust zal duidelijke organisatie plaatsvinden als gevolg van kustconvergentie, die ook een belangrijke forcering is. De cumulatieve neerslagsom ligt in het noordwestelijk kustgebied tussen 20 en plaatselijk 40 mm, zodat daar een significante verlichting van de droogte mogelijk is. Elders ligt de som meest tussen 1 en 10 mm met de laagste hoeveelheden in het zuidoosten.

Zicht:
Geen bijzonderheden.

Paraaf meteoroloog: Huiskamp
Uitgifte: 10/08/2018 06.24 uur LT.

Guidance en weerkaartjes per 08:00lt


09-08-2018 - KNMI - m.b.t. 09-08-2018 t/m 10-08-2018

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot vrijdag 10 augustus 2018 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Een langgolvige hoogte trog bevindt strekt zich uit vanuit een laag net zuidoost van IJsland tot via het westen van de Britse Eilanden tot aan Spanje. In de trog bevindt zich om 06 UTC een kortgolvige trog bij de Golf van Biskaje, deze trog trekt via het westen van Frankrijk richting de Noordzee beweegt, alwaar het komende aankomt. Een laag boven het midden van Frankrijk zal a.g.v. de PVA aan de voorzijde van de kortgolvige hoogtetrog en de aanwezigheid van de rechteringang van de jet gaan uitdiepen. Met de hoogtestroming beweegt het laag NNO-waarts en zal later donderdagmiddag en -avond over over ons land bewegen. De warmere lucht ten zuidoosten van ons land zal zich aan de noordoostflank van het laag in ieder geval op hoogte weer over ons land uitbreiden, de theta-w tong lijkt zich in te draaien in het zich ontwikkelende laag. Aan de grond lijkt de warme lucht tot aan de oostgrens te komen. Vrijdag trekt het laag naar Scandinavie en met een westelijke stroming bevinden wij ons dan in polaire lucht. De bovenluchten worden geleidelijk kouder omdat de langgolvige hoogtetrog boven de Britse Eilanden zich geleidelijk verplaatst naar de Noordzee en passeert ons land in de nacht naar zaterdag.

Modelbeoordeling:
Het belangrijkste aandachtspunten de koers van het lagedrukgebied en de bijbehorende neerslag en windveld. EC en de beide Harmonies laten nu de afgelopen runs een koers over het westen van het land zien. Hirlam volhardt als enige in een koers over het oosten van het land. Zowel voor de wind als neerslag maakt dit verschil in koers heel veel uit. Wat we sowieso zien is dat de meest intensieve neerslag in alle modellen op de westflank van het laag zit. Voor EC en de beide Harmonies maakt dat de meeste neerslag dan boven de Noordzee valt, ordegrootte 30-60 mm, boven land blijft de neerslag dan beperkt tot 10-20 mm, zeer lokaal 20-40 mm. Hirlam daarentegen laat tussen 12-18 UTC een cumulatieve neerslagsom zien van 40-80 mm in een strook van het oosten van Noord-Brabant richting het noordoosten van het land, daarbij zien we uursommen van boven de 40 mm/uur. Qua wind zien we dat EC en de beide Harmonies vanaf vanavond tot aan het begint van de nacht boven de Noordzee tijdelijk een 8 Bft zien, zeer lokaal ook een 9 Bft. Deze modellen laten dan ook zware windstoten (>75 km/uur) zien boven het hele land en vooral in het noordwesten lokaal ook zeer zware windstoten (>100 km/uur). Zeer lokaal zien we in EC en HARM40 ook gebiedjes van boven de 120 km/uur. De hoge watertemperaturen in de Noordzee, Waddenzee en het IJsselmeer spelen hierin waarschijnlijk ook nog een belangrijke rol bij de windstoten omdat de mechanische uitwisseling met de windsnelheden op enige hoogte hier optimaal is. Hirlam daarentegen komt in de kustdistricten niet verder dan 5-6 Bft en windstoten boven land die niet hoger komen dan ca. 60 km/uur. Op dit moment is nog niet te zeggen welk model het bij het rechte eind gaat hebben, maar gezien de consistentie van EC en de laatste runs ook Harmonie neig ik ernaar om voor de koers in deze modellen te kiezen en Hirlam voorlopig te verwerpen.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Vanmiddag langs de oostgrens lokaal nog 27°C, elders tussen de 20 en 24°C. Vrijdag in het gehele land maxima van 18°C in het noordwesten tot lokaal nog 22°C in het zuidoosten.

Wind:
Voor de onzekerheden voor vanavond zie modelbeoordeling. Hoe hoog de uitschieters precies zullen worden is nu nog lastig aan te geven maar gezien het sterke signaal in HARM40 en vooral EC lijkt het sowieso uitgeven van een waarschuwing voor zware windstoten verstandig. De mogelijke zeer zware windstoten zouden in de loop van de dag aanleiding kunnen geven voor een zwaardere waarschuwing. Ook op vrijdag nog een stevige wind met tijdens buien nog uitschieters

Bewolking:
Vandaag van het zuiden uit toenemende frontale bewolking, die uiteindelijk dik gelaagd wordt en lokaal ook potentieel onstabiel. Vooral boven Duitsland zien we de opbouw behoorlijk onstabiel worden en kunnen Cb's tot ontwikkeling komen, met toppen tot FL400. Boven ons land zullen de Cb's wat verscholen zitten in de frontale bewolking. Nabij het laag zien we in de onderste niveaus ook stratus verschijnen a.g.v. doorvallende neerslag. Vrijdag veelal convectieve bewolking, Cb-toppen aanvankelijk tot FL250, later tot ruim FL300.

Neerslag:
Op nadering van het laag toenemende neerslagkansen vanaf eind van ochtend, veelal combinatie van stratiforme neerslag en verscholen buien. Zie modelbeoordeling voor onzekerheden en verwachte hoeveelheden. Net ten oosten van ons land zien we kans op wat zwaardere convectie, daar MUCAPE van 1000-2000 J/kg en een schering van 30-40 kn. Goed georganiseerde multicell of zelfs supercel lijkt te zijn weggelegd voor Duitsland maar zou voor het uiterste oosten is dit niet helemaal uitgesloten, hoewel we de kans erg klein achten. Progtemps geven hiervoor niet echt indicatie boven ons land. Meer naar het westen van het land zien we de CAPE-waardes afnemen, daar dus veelal de genoemde stratiforme neerslag met daarin verscholen buien, lokaal kan daarbij ook onweer voorkomen. Op vrijdag in de polaire lucht ook enkele buien, combinatie van warm zeewater in kouder wordende bovenluchten. Vrijdagavond gaat de naderende hoogtetrog ook nog een extra trigger vormen. Ook de kans op onweer neemt in de loop van vrijdag toe.

Zicht:
Vannacht nacht kan er lokaal een mistbank ontstaan. Later in neerslag matig tot slecht zicht.

Paraaf meteoroloog: homan
Uitgifte: 09/08/2018 04.31 uur LT.

« Eerste « Vorige | Pagina: 1 van 2 | Volgende » Laatste »

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007