Waarnemer/account: PIN/ww: Login vergeten? Registeren Nieuwe melding

Skywarn meldcentrum

Nieuwsberichten, media en links

(weergave beperkt; log in met een waarnemer- of data-account om alle gegevens te zien.)

Periode: / / t/m / /
Bron:
Reset Toepassen

Meldingen - Berichten 1 t/m 5 van 837 - Spotteralerts

Brabantmagazine: GEVOLGEN DROOGTE LANGER MERKBAAR


18-10-2018 - m.b.t. 18-10-2018 | Open artikel

Er is goed en slecht nieuws: eerst maar het slechte nieuws. De snelheid waarmee de gevolgen van de afgelopen droge zomer zichtbaar werden heeft kenners verbaasd en verontrust. Het goede nieuws: dat brengt oplossingen sneller dichterbij. Hoe moeilijk ook.

de Morgen: Duitse tankwagens brengen dagelijks duizenden liters drinkwater naar


18-10-2018 - m.b.t. 18-10-2018 | Open artikel

... naar België als gevolg van de droogte

De droogte heeft tot ongewoon grensverkeer geleid in de Eifel. Dagelijks brengen tankwagens duizenden liters drinkwater van het Duitse Monschau naar het Belgische Bütgenbach. Zo helpt het Duitse waterleidingbedrijf Perlenbach de gemeenten in de Belgische Eifel, een middelhoog gebied dat onderdeel is van de oostelijke Belgische Ardennen. 

Wegens de droogte beschikken de waterreservoirs in het Belgische Bütgenbach niet meer over voldoende water. Zoiets is nog nooit voorgevallen. Dagelijks wordt er zo'n 180.000 liter water over de grens gebracht om de Belgische reservoirs terug aan te vullen.

Guidance en weerkaartjes per 16:00lt


11-10-2018 - KNMI - m.b.t. 11-10-2018 t/m 12-10-2018

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot vrijdag 12 oktober 2018 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 06 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Ten oosten van een tweetal actieve Atlantische lagedrukgebieden voert een zuidelijke stroming (zeer) warme lucht aan. Een inactieve occlusie (te herkennen in ThetaW850-925hPa en een wolkenband) ligt boven het midden van het land, trekt noordwaarts en verlaat in de avond het noordoosten. De occlusie wordt gevolgd door een in betekenis afnemende hoogtetrog. Aan het begin van de nacht naar vrijdag bereikt een ThetaW850-maximum voor een inactief koufront uit het zuidwesten van het land, beweegt noordoostwaarts en verlaat het land vrijdagochtend. Ook hier loopt een - overigens wat duidelijkere - hoogtetrog op in. Vrijdag schampt een volgend (wederom inactief) warmtefront het noordwesten van de FIR waarna in de warme sector opnieuw (zeer) warme tropische lucht wordt aangevoerd.

Modelbeoordeling:
Op de occlusie komt momenteel alleen in het noordwestelijke FIR gebied nog wat regen voor. Boven land houden we het vanaf nu overal droog. Op het ThetaW850-maximum berekenen alle modellen convectie boven NW-Frankrijk en België, de vraag is wat daar van over blijft boven onze omgeving. Dit lijkt vooral samen te hangen met de timing, positie en scherpte van de kortgolvige hoogtetrog en de eventuele overlap met een gebiedje met 500-1000 J/Kg MUCAPE. Vooral het zuidwesten lijkt kans te maken op een bui(enrestant), Ha40 berekent het duidelijkste signaal. Verder naar het noordoosten zijn de neerslagkansen kleiner. Aandachtspunt is verder de mogelijke ontwikkeling (op zee, noordelijk deel van het luchtruim) van lage bewolking nabij het koufront.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Geen bijzonderheden.

Wind:
Ha40 komt boven het zuidwesten van de FIR met uitschieters rond 30 kn bij convectie, boven zee laten beide Harmonieversies zelfs ca 40 kn zien. Zowel als gevolg van impulsuitwisseling als water loading. Morgen neemt de gradient toe en wordt de wind boven land vlagerig (uitschieters 20-25 kn).

Bewolking:
Bij de occlusie alleen velden AC en CI, vanmiddag komt alleen Hirlam boven het noordwesten van de FIR met St. Op het ThetaW850-maximum in de nacht naar vrijdag vooral in het zuidwesten van de FIR kans op enkele (ingebedde) CB's, toppen mogelijk FL250. Enkele uren daarna gevolgd door het koufront waarop de modellen boven zee (noordelijk deel) lokaal met St-bewolking komen, lijkt realistisch.

Neerslag:
Bij de occlusie boven het noordwestelijke FIR gebied wat lichte regen uit AC-bewolking, op het ThetaW850-maximum enkele buien/buiige regen. Geholpen door een kortgolvige hoogtetrog en een gebiedje met 500-1000 J/Kg MUCAPE. De buien worden niet vanaf de grond gevoed, effectieve schering in de laag tussen 1 en 6 km hoogte ligt dan rond 15 kn. Met name Ha40 ziet er tamelijk actief uit met ook duidelijke onweerskansen. Ook INDECS komt met 20% kans op een ontlading. Neerslagprognoses in de modellen is nog wel wat springerig, maar is wel consistenter dan in voorgaande runs. Voorlopig gaan we er vanuit dat er vanaf het begin van de nacht naar vrijdag een enkele bui mogelijk is met daarbij een (kleine) kans op onweer.

Zicht:
Zichten zijn overwegend goed.

Paraaf meteoroloog: schaikm
Uitgifte: 11/10/2018 13.30 uur LT.

Actuele grondwaterstand verzorgingsgebied Aa en Maas


10-10-2018 - Redactie - m.b.t. 10-10-2018

De droogte heeft nog steeds veel impact in het Zuid-Nederlandse. Zo gelden in het verzorgingsgebied van waterschap Aa en Maas nog maatregelen i.v.m. de lage grondwaterstand.

"Om de voorraad grondwater te kunnen beschermen, houdt het waterschap de grondwaterstanden continue in de gaten. Op deze pagina vindt u de actuele grondwaterstanden. Dat kan handig zijn wanneer u beregent met grondwater en wilt weten of er aan de actuele grondwaterstanden nog consequenties verbonden zijn."

Rood betekent "De grondwaterstand is veel lager dan normaal voor deze periode van het jaar."

Bron: "Grondwater in beeld" op de site van het waterschap.

Is de droogte voorbij?


09-10-2018 - KNMI - m.b.t. 09-10-2018 | Open artikel

Tegenvallende oogsten, lage rivierafvoeren, verzilting van meren en rivieren: de zomer van 2018 behoort tot de 5 procent droogste sinds begin vorige eeuw. Op 30 september bedroeg het landelijk gemiddeld neerslagtekort 297 millimeter. In het oosten en zuidoosten van het land lag het neerslagtekort zelfs ruim boven de 300 millimeter.

« Eerste « Vorige | Pagina: 1 van 168 | Volgende » Laatste »

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007