Waarnemer/account: PIN/ww: Login vergeten? Registeren Nieuwe melding

Skywarn meldcentrum

Nieuwsberichten, media en links

(Beperkte weergave; log in om alle berichten te zien.)

Periode: / / t/m / /
Bron:
Reset Toepassen

Meldingen - Berichten 1 t/m 5 van 965 - Spotteralerts

Actuele grondwaterstand Brabant


14-01-2019 - Redactie - m.b.t. 14-01-2019

We volgen weer de grondwaterstand in Brabant - een van de provincies waar de droogte van 2018 zo'n grote impact had en heeft. De neerslag van november tot nu half januari was absoluut onvoldoende om het grondwaterpeil te herstellen, de gunstige ontwikkeling die we in delen van Brabant zien is in een aantal gevallen te danken aan maatregelen van waterschappen, zo heeft Aa en Maas duizend stuwen hoog gezet (als vermeld in het vorige bericht hierover).

Hieronder het kaartje van 14 januari, zie de legenda onderaan dit bericht. De ingetekende drie regio zijn v.l.n.r. de verzorgingsgebieden van waterschappen Brabantse Delta, de Dommel en Aa en Maas. 

De bijbehorende legenda:

Rood - De grondwaterstand is veel lager dan normaal voor deze periode van het jaar.
Oranje - De grondwaterstand is lager dan normaal voor deze periode van het jaar.
Groen - De grondwaterstand is normaal of gebruikelijk voor deze periode van het jaar.
Lichtblauw - De grondwaterstand is hoger dan normaal voor deze periode van het jaar.
Donkerblauw - De grondwaterstand is veel hoger dan normaal voor deze periode van het jaar.
Wit -  Geen data beschikbaar.

Volg de actuele stand via "Grondwater in Beeld" op de site van het waterschap.

Omroep Flevoland: Snelheidsbeperking Markerwaarddijk vanwege het slechte weer


13-01-2019 - m.b.t. 13-01-2019 | Open artikel

Vanwege harde wind gold zondag op de Houtribdijk tussen Lelystad en Enkhuizen twee uur lang een maximumsnelheid van 70 km per uur. Ook mocht er niet worden ingehaald. 

Guidance en weerkaartjes per 12:00lt


13-01-2019 - KNMI - m.b.t. 13-01-2019 t/m 14-01-2019

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot maandag 14 januari 2019 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Tussen het Azorenhoog en een sturend laag boven het noorden van Scandinavie staat er in ons aandachtsgebied een west tot noordwestelijke stroming. Vanmiddag vormt zich in de omgeving van Oslo een secundair laag, dat richting de Baltische staten trekt. Het bijbehorende warmtefront is inmiddels ons land gepasseerd, we bevinden ons in de warme sector, waarbij het hoogtekoufront boven ons land ligt. Het grondkoufront ligt actueel nog ten noorden van de FIR boven de Noordzee en trekt in de middag het noordwesten van het land binnen en verlaat het zuidoosten in de avond. Het grondfront is vrij diffuus en terug te vinden in een dauwpuntssprong (van 8 naar 5 graden) en de buiigheid hierop activeert boven ons land dankzij de linkerutigang van de jet. In de loop van de avond en de nacht naar maandag trekt de back bent-occlusie van het laag zuidwaarts over het land. Achter deze occlusie wordt met een noordwestelijke stroming koudere lucht gevoerd, waarin buien tot ontwikkeling komen.

Modelbeoordeling:
Timing van de frontale systemen is tot en met de passage van de back-bent occlusie vrijwel gelijk. We zien dat alle modellen de meeste neerslag in de warme sector berekenen; hierin wel detailverschillen tussen de modellen. Ook de activering van het koufront verschilt in de modellen. EC is wat rustiger dan dan de andere modellen nu. Aandachtspunt is ook de ST in de warme sector. De Harmonies tonen iets meer ST dan Hirlam/EC. We gaan uit van aanhoudende ST kans voor het oosten van het land. De actuele windstoten zitten wat onder wat de modellen berekenen. De zwaarste windstoten bij het koufront en direct daarachter. Voor maandag wordt de neerslagsoort bij de buien in het noordoosten een aandachtspunt. Een winters karakter is dan mogelijk.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Maandagavond dieper in de polaire lucht zien we de temperatuur in het oosten vrij snel dalen tot dichtbij het vriespunt. In de nacht van maandag op dinsdag is lokale gladheid door bevriezing dan ook niet uitgesloten.

Wind:
De zware windstoten worden het belangrijkste aandachtspunt. We zien voor de passage van het grondkoufront al meer uitwisseling vanwege het split-level karakter van het koufront. Boven land bij en achter het koufront tijdens (ingebedde) buien kans op windstoten tot 75-80 km/uur, in de noordelijke kustgebieden tot 90 km/uur. Op 2000 vt zien we tijdens de koufrontpassage langs de noord(west)kust 60 kn, dieper landinwaarts neemt die waarde geleidelijk af naar ca. 50 kn. Bij de occlusie wat minder wind, daarachter een 7 tot 8 Bft in het oostelijk deel van de Noordzee (Vissersbank en Duitse Bocht) met een mogelijke 9 Bft tegen de Deense kust.

Bewolking:
In de warme sector door meer uitwisseling al betere condities, wel nog aanhouden ST (kansen) in het oosten en met name zuidoosten van het land. Verder SC (gelaagd) en meer naar het noorden TCU. Op het koufront een onstabiele opbouw tot iets boven FL100. Na passage van het koufront tijdelijk toenemende onstabiliteit tot FL120-170, met de grootste onstabiliteitsdiepte in het noordoosten van het luchtruim. Na passage van de occlusie zien we een tijdelijke afname van de onstabiliteit. Maar in het noordoosten gaan de toppen maandag overdag tijdelijk nog even naar FL100.

Neerslag:
In de warme sector lijkt de neerslag voornamelijk gekoppeld aan een Warm Conveyor Belt. Deze produceert de meeste neerslag. Op nadering van het grondkoufront kan de neerslag al enigszins een buiig karakter krijgen. Op en na het koufront zien we een duidelijk convectief signaal. De onweerskans zijn zeer klein. Op de occlusie daalt het FZ-level naar 3000ft, daarachter nog verder. In het noordoosten is maandag overdag dieper in de koudere lucht wat natte sneeuw of korrelhagel mogelijk. NESO geeft een indicatie en met FZL van 1000-1500 vt is het zeker mogelijk.

Zicht:
Buiten neerslag goede zichten, in (mot-)regen in de warme sector in het oosten slecht, in buien kortdurend matig tot slecht.

Paraaf meteoroloog: berge
Uitgifte: 13/01/2019 10.27 uur LT.

Storm Forecast Valid: Sun 13 Jan 2019 06:00 to Mon 14 Jan 2019 06:00UTC


13-01-2019 - Estofex - m.b.t. 13-01-2019 t/m 14-01-2019 | Open artikel

A level 1 was issued across most of Germany and Benelux mainly for severe wind gusts. A low-end tornado risk exists.

112markiezaten.nl: Rijkswaterstaat waarschuwt voor plaatselijke gladheid


09-01-2019 - m.b.t. 09-01-2019 t/m 10-01-2019 | Open artikel

Regio - Vanavond zijn de strooiwagens van Rijkswaterstaat gestart met het strooien van de provinciale wegen in Zeeland en Brabant wegens kans op gladheid. Rijkswaterstaat waarschuwd dan ook dat het plaatselijk glad kan zijn. De gladheid komt door rijp en bevriezing van natte weggedeelten.

« Eerste « Vorige | Pagina: 1 van 193 | Volgende » Laatste »

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007