Waarnemer/account: PIN/ww: Login vergeten? Registeren Nieuwe melding

Skywarn meldcentrum

Nieuwsberichten, media en links

(weergave beperkt; log in met een waarnemer- of data-account om alle gegevens te zien.)

Periode: / / t/m / /
Bron:
Reset Toepassen

Meldingen - Berichten 1 t/m 5 van 705 - Spotteralerts

Guidance en weerkaartjes per 08:00lt


16-08-2018 - KNMI - m.b.t. 16-08-2018 t/m 17-08-2018

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot vrijdag 17 augustus 2018 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Tussen een laag zuid van IJsland en een hogedrukgebied boven Midden-Europa bevinden wij ons in een zuidwestelijke stroming in een brede warme sector met aanvoer van maritiem tropische lucht (dauwpunten rond 16°C). Het NO-ZW georienteerde koufront (dubbelstructuur) komt in de loop van vandaag het noordwesten van de FIR binnen, bereikt de westkust in de avond en passeert aan het einde van vrijdagochtend de oostgrens. Een hoogtetrog loopt hier achteraan en trekt vrijdag in de middag en vroege avond oostwaarts over het land. Aan de grond neemt een ZW-NO georiënteerde rug boven onze omgeving op vrijdag in betekenis toe.

Modelbeoordeling:
Aandachtspunt is de St en lage Sc vanochtend. Hierin zien we tussen de modellen onderling wat verschillen, HAR36 is hierin boven de Noordzee en de westelijke kustprovincies het meest enthousiast en in mindere mate Hirlam. Beide modellen overschatten de St enigszins en wat dat betreft zit HAR40 er beter op. Donderdagavond zien we wat de frontale zone betreft kleine verschillen in timing en activiteit, de Harmonies berekenen vrijwel alleen de cumuliforme neerslag en in Harmonie36 stelt dit nauwelijks iets voor. Hirlam en EC ogen realistischer.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Vanmiddag lijkt een lokale 30°C in het zuidoosten steeds onwaarschijnlijker, geen van de modellen berekent dit nog. TAFG komt met 28°C voor het zuidoosten. Pas in de loop van vrijdagochtend dalen de dauwpunten.

Wind:
Tot vanavond af en toe 6 Bft in de kustdistricten, hoofdzakelijk buitengaats maar ook bijv. Vlieland zou vandaag enige tijd 6 Bft kunnen krijgen, zie TAF-guidance.

Bewolking:
Vanochtend op de zuidelijke Noordzee en mogelijk ook nog net boven land lage Sc en mogelijk lokaal St. Bij het koufront een frontaal pakket, de progtemps laten vooral in de loop van de avond en nacht enige ruimte zien voor convectie (zie ook de CAPE) maar erg veel lijkt dit niet voor te stellen.

Neerslag:
Vanmiddag en vanavond bij het koufront boven zee perioden met regen, mogelijk ook motregen, aangezien de bewolking niet altijd overtuigend tot boven het ijskiemniveau steekt. Boven land vindt in de avond en nacht naar vrijdag activering plaats. Dynamische forcering (hoogtetrog, jet, koufront) lijkt aanwezig, maar alhoewel HAR36 met een enkele ontlading (HAR40 met veel meer, maar dit model maakt te veel graupel aan) komt zijn de verticale profielen niet erg overtuigend. Als het lukt om vanaf 850 hPa stijgbewegingen te initiëren lijkt het EL al op FL180 te liggen. Hirlam MUCAPE in het algemeen 300-600 J/kg. INDECS komt ook met slechts een zwak signaal met na 21 UTC, wanneer de neerslag wat actiever wordt, onweerskansen maximaal 35%. Voor de puntverwachtingen houden we het op stratiforme matige regen.

Zicht:
Overwegend goed, in neerslag matig en lokaal slecht.

Paraaf meteoroloog: haklande
Uitgifte: 16/08/2018 05.56 uur LT.

Foto/verslag waarneming hoos Camperduin


14-08-2018 - Skywarn NL waarnemer - m.b.t. 10-08-2018

Ik merkte de hoos rond 20:50 uur op toen ik vanuit Camperduin naar het westen keek. Daar hing een korte, buisvormige maar vrij duidelijke funnel boven de zee. Ik pakte de camera, rende richting het strand en heb onderweg meerdere foto's gemaakt, terwijl de hoos voor het oog steeds dichter bij het wateroppervlak kwam. In en rond de hoos draaide neerslag. De laatste waarneming was om 20:58 uur, toen de funnel/hoos boven land hing. Bij nadere inspectie bleek dat de hoos toch minimaal een tweetal minuten contact had met de begane grond (19:55-19:57).

Het opmerkelijke: er stond op dat moment (net als de rest van de avond) veel wind, die alleen maar toenam bij nadering van de bui met hoos, wat dus inderdaad atypisch is voor spouts. Wel was er die avond de nodige windschering.

Foto: Gijs de Reijke / Level 3 Stormchasers

Sliedrecht24: Kabelstoring Ziggo in wijk Oude Uitbreiding na blikseminslag


13-08-2018 - m.b.t. 13-08-2018 | Open artikel

SLIEDRECHT – De wijk Oude Uitbreiding heeft te maken met een kabelstoring van Ziggo. De storing is veroorzaakt door blikseminslag. Dat meldt kabelexploitant Ziggo maandagavond 13 augustus 2018.
De storing duurde tot in de avond. Op meerdere plaatsen in Sliedrecht viel de stroom uit na blikseminslag, zoals in wijk De Grienden. 

Omroep Friesland: Inwoners Damwâld tot de knieën in het water


13-08-2018 - m.b.t. 13-08-2018 | Open artikel

In Damwâld viel maandagmiddag extreem veel regen in korte tijd. De brandweer van Damwâld werd meerdere keren opgeroepen voor wateroverlast. Bewoners Posthumus en Van der Roest hadden dit nog nooit meegemaakt. Hun tuinen stonden vol met water. Ze zijn er nog steeds van onder de indruk.

Omroep Friesland: Onweer zorgt voor overlast: straten blank en boom doormidden


13-08-2018 - m.b.t. 13-08-2018 | Open artikel

Het weer zorgt vooral in het noordoosten van de provincie voor overlast. Door de regen staat in Burgum de Hornstrasingel blank. In Kollum is de bliksem ingeslagen in een boom in de Meester Andreasstraat. De boom is daardoor doormidden gespleten. De brandweer heeft de straat weer vrijgemaakt. Ook bij de wateroverlast in Damwâld is de brandweer ingeschakeld.

« Eerste « Vorige | Pagina: 1 van 141 | Volgende » Laatste »

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007