Waarnemer/account: PIN/ww: Login vergeten? Registeren Nieuwe melding

Skywarn meldcentrum

Nieuwsberichten, media en links

(weergave beperkt; log in met een waarnemer- of data-account om alle gegevens te zien.)

Periode: / / t/m / /
Bron:
Reset Toepassen

Meldingen - Berichten 116 t/m 120 van 926 - Spotteralerts

Omroep West: 'De ravage is verschrikkelijk', buurvrouw over blikseminslag in hui


08-08-2018 - m.b.t. 08-08-2018 | Open artikel

DE LIER - De bijkeuken van het huis aan de M.A. de Ruyterstraat in De Lier, waar in de nacht van dinsdag op woensdag de bliksem insloeg, moet als verloren worden beschouwd. Dat laat een buurvrouw weten. De bewoners van het huis waren op het moment van het onweer niet thuis. 'Zij zijn vrijdag op vakantie vertrokken...'

Extended Forecast Valid: Thu 09 Aug 2018 06:00 to Fri 10 Aug 2018 06:00 UTC


07-08-2018 - Estofex - m.b.t. 09-08-2018 t/m 10-08-2018 | Open artikel

A developing frontal wave is expected to move across France and the Benelux during the day and evening while the associated surface low deepens. The wave develops ahead of an approaching trough across Western continental Europe under a south-southwesterly 30 m/s mid/upper jet. 

The warm sector of the wave is expected to be moderately unstable with high low-level humidity in vicinity of the frontal zone. Strong shear is expected to exist across the warm sector, with long low-level hodographs projected ahead of the low near the warm front. Near the warm and cold fronts, organized storms including supercells are expected to develop along with disorganized clustered activity.

Especially ahead of the low across the northern area, low-level shear suggests a risk for a few tornadoes will develop along with a risk of damaging winds, heavy rainfall and large hail. Across the southern area, severe storms are forecast to develop along the eastward-moving cold front with large hail, severe winds and flash floods being the main risks.

Telegraaf: Grote natuurbrand bij Wateren


07-08-2018 - m.b.t. 07-08-2018 | Open artikel

WATEREN - Bij het Drentse Wateren woedt een grote natuurbrand. De rook is in de wijde omgeving te zien. Hulpdiensten overleggen of een grote camping in de buurt moet worden ontruimd.

Volgens de veiligheidsregio gaat het om een zeer grote brand, die zich snel uitbreidt, door de straffe wind en de droogte. Het is niet bekend hoe groot het gebied is waar de brand woedt.

Guidance en weerkaartjes per 12:00lt


07-08-2018 - KNMI - m.b.t. 07-08-2018

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot woensdag 08 augustus 2018 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Aan de grond ligt een hoog boven Polen, dat zich oostwaarts verplaatst. Boven West-Frankrijk ligt een vlakke thermische trog die vannacht over Nederland noordoostwaarts trekt, waarna de stroming westzuidwestelijk wordt. De stroming op 500 hPa is zuidwestelijk. Boven de Golf van Biscaye ligt een NW-ZO georienteerde hoogtetrog die eveneens noordoostwaarts trekt en daarbij snel minder uitgesproken wordt. Woensdag overdag passeert een zwak koufront, ongeveer samenhangend met Theta-W 850 hPa 15 C.

Modelbeoordeling:
De modeluitvoer is consistent, uiteraard zijn er in de neerslag de gebruikelijke verschillen met de meeste convectieve activiteit in de Harmonie uitvoer. De activiteit van het koufront lijkt gering. De sterke afname van de activiteit van de hoogtetrog is ook in de afname in de activiteit van de convectie te zien.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Actueel verloopt de temperatuurstijging wat sneller dan in de diverse uitvoer, doordat de nachtelijke inversie scherper (ondieper) was dan in de uitvoer. Voor Tmax maakt het weinig uit, deze wordt in een diepe menglaag (8000-10000 vt) bereikt en ligt tussen 30 graden in het Waddengebied en plaatselijk 37 graden in het zuiden. Komende nacht verloopt zeer warm, op veel plaatsen komt de temperatuur niet onder 20 graden en wanneer de wind toeneemt als gevolg van de uitstroom van buien kan de temperatuur makkelijk weer oplopen tot boven 25 C. Woensdag overdag lijkt de uitvoer goed, Tmax tot plaatselijk 29 C in het oosten.

Wind:
Opvallend zijn de sterke windstoten bij de uitstroom van buien die boven België en Frankrijk ontstaan. Deze uitstroom verplaatst zich ver vanaf de buien. Dit als gevolg van de stabiele grenslaag. In de Harmonie uitvoer windstoten tot circa 50 kt, ook vannacht op de uitstroom van een complex dat boven de Noordzee ontstaat. De oorzaak is een combinatie van de hoge NAPE (droge lucht onder de bui) en ca 30-40 kt wind in de laag waarin de bui ontstaat. Hoe realistisch deze windstoten zijn valt lastig te beoordelen. We gaan nu uit van maximaal 60-80 km/uur. Effectieve windschering rond 30 kt, dus multicel lijkt meest waarschijnlijk. Woensdag overdag een zeer vlagerige wind met aan de kust windvlagen tot ca 35 kt. Sterke uitwisseling in de grenslaag wordt veroorzaakt door de advectie van relatief koude lucht over warm water en landoppervlak.

Bewolking:
Eventuele buien hebben een hoge basis, >8000 vt. Alleen in de Hir uitvoer vanaf vanavond op de noordelijke en centrale Noordzee een ST/FG signaal dat we vooralsnog negeren. Bij het koufront in alle uitvoer wat ST 500-1000 vt.

Neerslag:
De afname van de forcering door de hoogtetrog is goed te zien in de afname van de convectie. Buiigheid lijkt later vanavond en vannacht vooral boven België op te treden, de kans op een onweersbui is het grootst in het zuiden. In de harmonie40 uitvoer trekt het restant van een eerder ontstaan complex nog wel over Nederland. Een gebied met 1000-1500 J/kg CAPE trekt vannacht over Nederland NO-waarts, maar de forcering (zeker geen forcering vanaf de grond) lijkt grotendeels te ontbreken en moet komen van enige convergentie op 850-700 hPa en het restant van de hoogtetrog. De kans dat er vooral in het westen in de nacht nog een onweersbui met een hoge basis (>8000 vt) ontstaat is ongeveer 30%. De activiteit van het koufront is gering, in het noorden en oosten onstabiliteit tot ongeveer FL120.

Zicht:
Geen opmerkingen.

Paraaf meteoroloog: Huiskamp
Uitgifte: 07/08/2018 10.47 uur LT.

Storm Forecast Valid: Tue 07 Aug 2018 06:00 to Wed 08 Aug 2018 06:00 UTC


06-08-2018 - Estofex - m.b.t. 07-08-2018 t/m 08-08-2018 | Open artikel

A level 2 was issued for France, Belgium, the Netherlands and NW Germany mainly for severe wind gusts, large hail and tornadoes. 

A broad level 1 area was issued for parts of Spain, France, Switzerland, Austria, Luxembourg, N Italy, Germany, the Netherlands, Belgium, and Denmark mainly for excessive precipitation, large hail, severe wind gusts, and tornadoes. 

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007