Waarnemer/account: PIN/ww: Login vergeten? Registeren Nieuwe melding

Skywarn meldcentrum

Nieuwsberichten, media en links

(Beperkte weergave; log in om alle berichten te zien.)

Periode: / / t/m / /
Bron:
Reset Toepassen

Meldingen - Berichten 231 t/m 240 van 1067 - Spotteralerts

Opvallende natuurbranden door uitzonderlijk weer


25-07-2018 - KNMI - m.b.t. 25-07-2018 | Open artikel

Niet alleen in Nederland is het extreem droog en warm. Europa heeft te maken met een geblokkeerd weerpatroon waarbij hogedrukgebieden zich regelmatig ophouden boven Groot-Brittannië, het Noordzeegebied en Scandinavië. Naast de vele warmte- en droogterecords die in Zweden en Engeland zijn gesneuveld, zijn er in deze landen ook uitzonderlijke natuurbranden.

CNN: Record-breaking summer marches on to the beat of climate change


24-07-2018 - m.b.t. 24-07-2018 | Open artikel

The summer of temperature extremes just keeps going, with record heat waves this month on all four continents that occupy the non-tropical Northern Hemisphere where it is now summer.

New Scientist: Warming Arctic could be behind heatwave sweeping northern hemisph


24-07-2018 - m.b.t. 24-07-2018 | Open artikel

This heatwave across much of the northern hemisphere could continue for weeks, and possibly even months. And accelerated warming in the Arctic compared to the rest of the planet could be a key contributor.

The heatwaves have killed dozens in Japan and Korea, triggered wildfires in California and Sweden, and led to prolonged dry weather in the UK and across northern Europe, raising temperatures beyond 30°C in Scandinavian sectors of the Arctic Circle. In Greece, the deadliest wildfires in more than a decade have claimed at least 74 lives.

Code oranje voor extreme hitte


24-07-2018 - Redactie - m.b.t. 25-07-2018 t/m 27-07-2018

Het KNMI heeft de waarschuwing voor hitte per 17:26 opgeschaald naar code oranje:

"Code oranje voor extreme hitte in het hele land m.u.v. Waddengebied
Deze week is het tropisch warm. Met name donderdag en vrijdag worden zeer hoge temperaturen verwacht, landinwaarts en in stedelijke gebieden 35°C of hoger. Ook in de nachten blijft het zeer warm met minima rond 20°C. Code oranje gaat in vanaf woensdagochtend.

Wees goed voorbereid. Zie ook het Nationaal Hitteplan van het RIVM." 

Voor de Wadden geldt code geel.

Waterschap Rijn en IJssel: Zuinig zijn met grondwater; tijdelijk verbod op onttr


24-07-2018 - Waterschappen - m.b.t. 24-07-2018 | Open artikel

Waterschap Rijn en IJssel roept particulieren, bedrijven en andere organisaties op om zuinig om te gaan met grondwater in en om kwetsbare natuurgebieden. Voor de gebieden waar de flora en fauna onherstelbare schade op dreigt te lopen, stelt het waterschap per direct een verbod in voor het onttrekken van grondwater voor beregening. Het betreft natuurgebieden nabij de Wiersse / Zwarte Veen / Hagenbeek, de Zumpe (Doetinchem) en het gebied tussen Steenderen en Rha.

RIVM: Nationaal Hitteplan actief in heel Nederland


23-07-2018 - m.b.t. 23-07-2018 | Open artikel

Heel Nederland heeft inmiddels vakantie. De zomer laat zich al enige tijd gelden. De komende dagen wordt het extra warm. Daarom activeert het RIVM met ingang van maandag 23 juli 2018 het Nationaal Hitteplan. Daarmee roept het RIVM op extra goed te zorgen voor kwetsbare mensen, zoals ouderen, chronisch zieken, mensen met overgewicht en mensen in verzorgingshuizen. Extra alertheid kan gezondheidsproblemen door het warme weer beperken. Ook de zonkracht is de komende dagen hoog. De huid kan dan snel verbranden.

Waterschap Vechtstromen: Updates over droogte


21-07-2018 - Waterschappen - m.b.t. 21-07-2018 | Open artikel

Onttrekkingsverbod oppervlaktewater en grondwateronttrekkingsverbod kwetsbare natuur: Per 9 juli is het verboden water te onttrekken uit oppervlaktewater in een groot deel van ons gebied. Deze gebieden zijn weergegeven op de geactualiseerde kaart.

Guidance en weerkaartjes per 08:00lt


20-07-2018 - KNMI - m.b.t. 20-07-2018 t/m 21-07-2018

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot zaterdag 21 juli 2018 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.
Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Een centrum van hogedruk ligt noord van de Wadden en handhaaft zich daar tot en met zaterdagochtend. Een zwakke vore ligt ZZO-NNW georienteerd van de kop van Noord-Holland naar Noord-Limburg. Overdag verscherpt deze iets en komt iets oostelijker te liggen. Aan de noordflank van de vore heeft de noordelijke wind een oost-component, aan de zuidflank juist meer een west component. Een vore met hogere theta-w waardes (15 a 16 graden) boven het westen van Frankrijk trekt langzaam noord-noordoostwaarts, ontwikkelt zich tot een (thermisch) lagedrukgebied en bereikt vanavond mogelijk net het (uiterste) zuiden van het land. Op 500 hPa ligt een kortgolvige hoogtetrog bij Bretagne, deze trekt langzaam noordoostwaarts en vult op. Een grootschaliger trog, 06 UTC bij Schotland, verscherpt overdag en trekt ZZO-waarts. Vanavond snoert er in deze trog nabij Wales een apart hoogtelaagje af, dat in de nacht naar zaterdag naar noordwest-Frankrijk trekt. De zuidelijke helft komt dan onder invloed van enige cyclonaliteit aan de noordoostflank van het laag. Zaterdag overdag bouwt boven het noorden van Nederland een hoogterug op, het hoogtelaag verwijdert zich dan van ons in zuidoostelijke richting. Boven het uiterste zuiden blijft de cyclonaliteit nog het langst aanwezig.

Modelbeoordeling:
Het belangrijkste aandachtspunt wordt dan de neerslag van vanavond en de nacht naar zaterdag. Er is best nog enige onzekerheid, vooral ingegeven door de onzekerheid over de precieze interactie tussen het afsnoerende hoogtelaag en de kortgolvige trog boven noordwest Frankrijk in de nacht van vrijdag op zaterdag. HIR en EC komen eind middag/avond met zwakke signalen, beide Harmonies komen pas in de nacht naar zaterdag met enkele zeer geïsoleerde buien in het uiterste zuiden. We gaan voorlopig uit van het HIR/EC scenario met lokaal wat buiige regen in het zuid(west)en vanavond. Vooral ook omdat het buien(restanten) zijn die enigszins dynamisch worden geforceerd aan de flank van het hoogtelaagje. EC/Hirlam zijn dan vaak een redelijke indicatie.

Aandachtspunten
Temperatuur:
Iets grotere dagelijkse gang dan in de modellen, dat geldt vooral voor Hirlam en EC.

Wind:
Vooral de richting is sterk afhankelijk van de positie van het thermische laag en de vore. In de middag steeds een toename van de wind in het noordelijk kustgebied door drukdalingen ten gevolge van opwarming boven land. In het algemeen 5 Bft.

Bewolking:
Vrijdag in de loop van de avond van het zuiden uit toenemende AC bewolking en in het (uiterste) zuid(west)en mogelijk een Cb met hoge basis. Zaterdagmiddag is in het uiterste zuidoosten een Cb vanaf de grond niet helemaal uit te sluiten. Toppen kunnen dan wel tot FL350 of niet iets hoger als alles meezit.

Neerslag:
Vanaf vanavond in het zuiden iets toenemende neerslagkans. Buien kunnen in België lokaal vanaf de grond ontstaan en advectief mogelijk ons land bereiken. De grootste kans lijkt weggelegd voor het zuidwesten en zuiden, waar de hoogtetrog nog de meeste invloed heeft. Het zal dan waarschijnlijk gaan om buiige regen, buienrestanten en mogelijk ingebedde CB's vanaf middelbaar niveau. Heel veel forcering lijkt er in de bovenlucht niet aanwezig. De kans hierop blijft gedurende de nacht naar zaterdag en ook zaterdagochtend nog bestaan, hoewel de activiteit er dan waarschijnlijk uit gaat. CAPE waardes liggen volgens HIR en H40 in het uiterste zuid(west)en overwegend tussen 200 en 400 J/kg. Onweerskans is niet groot, INDECS komt met hooguit 20-30%. Zaterdagmiddag in het uiterste zuidoosten mogelijk een bui vanaf de grond. Weinig schering, maar in de vore wel vrij veel CAPE, 1500-2000 J. De meeste activiteit zit waarschijnlijk echter boven de Ardennen en Duitsland, samenhangend met het oostwaarts trekkende thermische laag.

Zicht:
In de nacht naar zaterdag vooral in het zuidwesten van het land nog kans op een plaatselijke (grond)mistbank. De lucht is daar wat vochtiger wegens de aanvoer die aanvankleijk van zee komt.

Paraaf meteoroloog: buscher

Uitgifte: 20/07/2018 04.52 uur LT.

Opnieuw verbod voor overdag beregenen grasland en sportvelden met grondwater


20-07-2018 - Waterschappen - m.b.t. 20-07-2018 | Open artikel

De tijdelijke verruiming van de mogelijkheid tot het beregenen van grasland en sportvelden wordt 18 juli ingetrokken. De waterschappen Aa en Maas, Brabantse Delta en De Dommel hadden de tijdelijke verruiming van 8 tot en met 17 juli ingesteld vanwege de extreme droogte.

Nature Today: Rampscenario beekvissen voltrekt zich


19-07-2018 - m.b.t. 19-07-2018 | Open artikel

19-JUL-2018 - Uit verschillende delen van Nederland komen meldingen binnen van droogvallende wateren en vissterfte. Op de hogere zandgronden van onder andere de Veluwe, Achterhoek en Noord-Brabant dreigen steeds meer beken droog te vallen, waardoor populaties van zeldzame beekvissen acuut met uitsterven worden bedreigd.

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007