Waarnemer/account: PIN/ww: Login vergeten? Registeren Nieuwe melding

Skywarn meldcentrum

Nieuwsberichten, media en links

(weergave beperkt; log in met een waarnemer- of data-account om alle gegevens te zien.)

Periode: / / t/m / /
Bron:
Reset Toepassen

Meldingen - Berichten 6 t/m 10 van 278 - Spotteralerts

5 neerslagberekeningen voor vandaag 17:00lt vergeleken


17-07-2018 - Skywarn NL

Puur ter illustratie bij spotteractivatiebericht #514 hierbij de neerslagberekeningen van Arome, Arpege, GFS 0.25, Harmonie en Hirlam bij elkaar, allen uit de run van 00:00z voor vandaag 15:00z (17:00lt). Er is nu meer overeenkomst dan gisteren, buien worden meest pas in het uiterste oosten/noordoosten berekend en die dan voor het koufront uit langzaam oostwaarts bewegen (of misschien beter: gevormd worden).

Bron kaarten: WXCharts

Geplaatst 17-07-2018 - m.b.t. 17-07-2018

Guidance en weerkaartjes per 08:00lt


17-07-2018 - KNMI

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot woensdag 18 juli 2018 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.Modelbeoordeling door meteoroloog

 

Synoptische situatie:
Een zwakke vore ligt 06 UTC NW-ZO georiënteerd boven het noorden en oosten, beweegt langzaam noordoostwaarts en verlaat het noordoosten van het land begin van de middag. Een zwak N-Z georienteerd koufront behorend bij een opvullend IJslands laag trekt in de loop van de middag en -avond van west naar oost over het land. Daarachter bouwt van het zuidwesten uit een rug van hoge druk op. Woensdag in de loop van de dag ontwikkelt zich een apart centrum boven de zuidelijke Noordzee. De stroming draait hierdoor van west naar noord tot noordoost.

Modelbeoordeling:
Belangrijkste aandachtspunt is de convectieve neerslag vanmiddag. Alle modellen geven een signaal net voor het koufront. Forcering moet vooral van de dagelijkse gang komen. Enige voorzichtigheid is geboden bij de regionalisering van eventuele buien, maar de oostelijke helft lijkt gezien de hoogste temperaturen de grootste kans te maken. De neerslag momenteel boven ons land bij de vore wordt door de modellen grotendeels gemist.

Aandachtspunten
 

Temperatuur:
Iets grotere dagelijkse gang dan in de modellen, dat geldt vooral voor Hirlam en EC.

Wind:
Vanwege de droge lucht onder de eventuele buien van vanmiddag speelt de NAPE (neerwaartse versnelling van lucht die afkoelt door verdamping van de neerslag onder de bui) de belangrijkste rol bij het optreden van windstoten. Indicatie voor 30-35 knopen, overigens duidelijk afgebouwd t.o.v. de vorige runs en nu vooral net over de grens. Verder een vlagerige wind door een combinatie van instraling en kou-advectie en zwakke drukstijgingen.

Bewolking:
Op de vore vanochtend aanvankelijk zeer lokaal nog wat (middelbare) onstabiliteit. In het zuidwestelijk kustgebied in de ochtend mogelijk wat stratus voor het koufront uit. Boven het noordelijk deel van de Noordzee in de loop van de ochtend bij het koufront St. Vanmiddag zien we met name in het noordoosten en oosten voor het koufront uit mogelijk convectie vanaf de grond, de convectietemperatuur bedraagt ca. 28°C. Afgaande op de progtemps kunnen de CB's lokaal doorgroeien tot ca. FL250-300, mogelijk nog wat hoger. Woensdag alleen nog Cu.

Neerslag:
Vanochtend op de vore zeer lokaal een bui. Vanmiddag laten ook de andere modellen in het noordoosten en oosten van het land voor het koufront uit enkele buien tot ontwikkeling komen. De MUCAPE bedraagt in het oosten 1000-1500 J/kg, maar gezien de droge lucht zal de entrainment deze waarde wat omlaag brengen. Schering is gering. Tijdens buien is de kans op onweer groot, maar vooral boven Duitsland. We noemen de kans op een onweersbui boven oosten.

Zicht:
In een matige bui teruglopend zicht. In de nacht naar woensdag mogelijk grondmist of een enkele mistbank als de wind wegvalt.

Paraaf meteoroloog: buscher

Uitgifte: 17/07/2018 04.24 uur LT.

Geplaatst 17-07-2018 - m.b.t. 17-07-2018

Extreme hitte in Nederland


13-07-2018 - KNMI

In Nederland komt de temperatuur zelden boven de 35 °C. Rond 2050 krijgen we mogelijk elke één tot twee jaar met zulke hitte te maken.

Tropische dagen
In Nederland noemen we een dag waarop de  maximumtemperatuur  30 °C of hoger is een tropische dag. Zulke dagen komen in De Bilt de meeste jaren wel enkele keren voor, zeker in de laatste 20 jaar (figuur 1). Tropische dagen zijn hier dus niet zo bijzonder.
Anders ligt dat bij dagen waarop de maximumtemperatuur 35 °C of hoger is.

Geplaatst 13-07-2018 - m.b.t. 13-07-2018

Guidance en weerkaartjes per 08:00lt


11-07-2018 - KNMI

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot donderdag 12 juli 2018 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Een (hoogte)laag boven het westen van Duitsland (T500 van ca. -24°C) trekt langzaam zuidwaarts en buigt vandaag oostwaarts af. Rondom dit laag bevinden zich ingedraaide occlusierestanten en ook enkele hoogtetroggen. Een van deze occlusierestanten ligt momenteel boven het westen van en ruim ten noorden van het aandachtsgebied en trekt geleidelijk zuid(west)waarts. Het noordelijke deel nadert donderdag weer van het noorden uit. Een kortgolvige trog schampt vanmiddag de oostgrens.

Modelbeoordeling:
Synoptisch gezien zijn er weinig verschillen. De Harmonies onderschatten duidelijk de St bij de occlusierestanten boven de Noordzee. Hirlam heeft dit beter te pakken en lijkt ook voor het vervolg een beter beeld te geven. Voor vandaag komen Hirlam en EC met een zwak en deels stratiform frontaal neerslagsignaal uit middelbare bewolking vanuit het noordoosten, met name in het oosten. Harmonie laat dit waarschijnlijk te weinig zien en berekent vrijwel alleen de convectieve neerslag. Alle modellen, op HARM40 na, laten voor vanmiddag ook een signaal in het oosten zien bij de kortgolvige trog. HARM36 pakt tamelijk convectief uit, maar heeft de zwaardere buien met onweer duidelijk boven Duitsland. Donderdagmiddag is er in het zuiden en oosten ook nog een enkele bui mogelijk, hoewel alleen de Harmonies dit laten zien. Opvallend daarbij is echter wel weer dat ook Harmonie40 deze buien laat zien. Kleine kans opgenomen in de verwachtingen.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Donderdagmiddag landinwaarts weer op meerdere plaatsen zomers warm, hoofdzakelijk vanwege een warmere bovenlucht.

Wind:
Geen kustseinen.

Bewolking:
Vanmiddag bij de kortgolvige trog in het uiterste oosten opnieuw kans op CB's. Toppen tot maximaal FL150-FL170. In de nacht naar donderdag ontstaat er landinwaarts mogelijk op enkele plaatsen St. Deze is niet direct te koppelen aan fronten, maar lijkt meer het gevolg van grootschalige convergentie rondom het lagedrukgebied, gevolgd door nachtelijke afkoeling en menging. Donderdag neemt de kans op St in het noordelijk kustgebied later op de dag weer toe op nadering van de occlusierestanten. Donderdagmiddag dieper landinwaarts op dagelijkse gang een TCU (toppen FL100), of een enkele CB (FL150).

Neerslag:
Vannacht en morgen overdag van het noordoosten uit van tijd tot tijd dikkere middelbare en hogere frontale bewolking met kans op af en toe regen. Woensdagmiddag zou de kortgolvige trog in het uiterste oosten nog voor enkele buien kunnen zorgen. De onstabiele opbouw lijkt zich vooral tot Duitsland te beperken. Alleen het uiterste oosten van Twente en de Achterhoek tikken nog de 700 J/kg MUCAPE aan. De verticale windschering valt daar met ca. 10 kn in het single-cel-regime. INDECS heeft de kans op onweer afgebouwd naar 21% voor het zuidoosten. Voor donderdagmiddag laten de modellen lokaal een enkele (TCU-)bui tot ontwikkeling komen in het uiterste oosten en zuidoosten. Daar nog de koudste bovenluchten en de meeste cumulatieve opwarming onderin.

Zicht:
Actueel nog een zichtverslechtering boven land in brede opklaringen met grondmist en mistbanken. Ook in de nacht naar donderdag kans op enige zichtverslechtering, vooral in het midden en (zuid)westen weer mogelijk enkele ondiepe mistbanken mits het voldoende opklaart. Verder overwegend goed zicht, in matige buien matig zicht.

Paraaf meteoroloog: haklande

Uitgifte: 11/07/2018 05.19 uur LT.

Geplaatst 11-07-2018 - m.b.t. 11-07-2018 t/m 12-07-2018

Aa en Maas: Beregening grasland en sportvelden met grondwater tijdelijk toegesta


08-07-2018 - Waterschappen

Vanwege de aanhoudende droogte verruimen de waterschappen Aa en Maas, Brabantse Delta en De Dommel van 8 tot en met 17 juli de mogelijkheid om grasland en sportvelden met grondwater te beregenen. Normaal mag grasland in juni en juli niet beregend worden met grondwater tussen 11.00 – 17.00 uur. De Brabantse waterschappen heffen deze beperking voor 10 dagen op.

Geplaatst 14-07-2018 - m.b.t. 08-07-2018

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007