Waarnemer/account: PIN/ww: Login vergeten? Registeren Nieuwe melding

Skywarn meldcentrum

Nieuwsberichten, media en links

(weergave beperkt; log in met een waarnemer- of data-account om alle gegevens te zien.)

Periode: / / t/m / /
Bron:
Reset Toepassen

Meldingen - Berichten 6 t/m 10 van 899 - Spotteralerts

Guidance en weerkaartjes per 08:00lt


26-10-2018 - KNMI - m.b.t. 26-10-2018 t/m 27-10-2018

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot zaterdag 27 oktober 2018 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd. Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Een lagedrukgebied ligt om 06 UTC boven Vissersbank en beweegt via Denemarken en de zuidpunt van Zweden oostwaarts. Het bijbehorende NO-ZW georiënteerde koufront bereikt het noordwesten tegen de middag waarmee de nu aanwezige maritiem tropische lucht wordt verdreven door beduidend koelere polaire lucht. Het koufront zal het zuidoosten aan het begin van de avond verlaten. In het kielzog van het koufront beweegt een (hoogte)trog over de Noordzee mee naar het oosten, T500hPa gaat naar waarden beneden de -30°C, m.u.v. het zuidoosten. Op zaterdag beweegt het eerdergenoemde laag naar de Oostzee terwijl ondertussen een krachtig hoog bij IJsland zich verplaatst richting de Noorse Zee. Een zwakke trog/occlusie beweegt zaterdag overdag langzaam van noord naar zuid over onze omgeving. De stroming is eerst nog noordwestelijk maar draait na trogpassage naar noordoost. Met die noordoostelijke stroming wordt geleidelijk nog wat koudere en drogere lucht aangevoerd.

Modelbeoordeling:
De lage stratus wordt nog steeds door alle modellen flink overschat, mogelijk doordat er boven de Noordzee meer verdamping plaatsvindt dan de modellen aangeven. Actueel lijkt Harmonie36 een redelijk beeld te geven. De synoptische ontwikkeling wordt door de modellen eenduidig weergegeven, detailverschillen bij troglijntjes daargelaten. Dezelfde detailverschillen zien we ook zaterdag overdag wanneer de tweede trog over ons land zuidwaarts beweegt. Het aparte laagje dat Hirlam gisteren nog liet zien voor vanavond en komende nacht is verdwenen maar Hirlam laat nog wel een wat scherpere trog zien met ook een Bft meer wind.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Geen bijzonderheden.

Wind:
Vooral na koufrontpassage een ruime 6 Bft langs de kust, vanavond mogelijk zelfs 7 Bft. Bovendien worden ook de windstoten bij de buien van belang. De Harmonies laten boven zee en pal langs de kust bij die buien sporadisch uitschieters zien van 75-90 km/uur, gezien de onstabiliteit ogen deze waarden realistisch. Harmonie40 gaat nog iets extremer heeft dit model waarschijnlijk te maken met een graupel- en daalstroomoverschatting. Boven land in de kustgebieden is het nog maar de vraag of de 75 km/uur gehaald wordt, een code geel voor zware windstoten lijkt vooralsnog niet nodig.

Bewolking:
Vanochtend landinwaarts op veel plaatsen stratus, zoals gezegd HARM36 geeft hier de beste indicatie voor. Verder blijven we in tot aan het koufront te maken houden met Sc-velden vanaf de Noordzee, hier blijft door het warme zeewater steeds ondiepe Cu-bewolking aangemaakt worden die uitspreidt tegen een inversie. De stratus wordt opgeruimd wanneer het koufront passeert. Na passage van het koufront wordt de onstabiliteitsdiepte boven de Noordzee snel dieper, de Cb-toppen gaan naar waarden tussen de FL200-250. De gehele zaterdag zien we een convectief wolkenbeeld die vooral boven het warme Noordzeewater ontstaat en op de troglijntjes/occlusie soms wat clustert. Later in de nacht naar zaterdag en zaterdagochtend zien we in het zuidoosten stratus ontstaan, deels a.g.v. stuw tegen de Limburgse heuvels. In de loop van zaterdagmiddag neemt de hoeveelheid convectieve bewolking wat af door de aanvoer van wat drogere lucht en doordat de strijkengte over warm zeewater bij een noordoostelijke wind over de Duitse Bocht kleiner wordt.

Neerslag:
Vanochtend in de warme sector van het laag nog steeds af en toe lichte regen en motregen. Het koufront kenmerkt zich als een vrij strakke neerslagband die van noordwest naar zuidoost overtrekt. Een ingebedde TCu of Cb (toppen tot -10°C) is daarbij mogelijk. Op de Noordzee zien we dan al snel (meer) buien ontwikkelen, deze bereiken dan halverwege de middag de noordwestkust. Dit kunnen pittige buien zijn met korrelhagel (FZL richting 4000 voet) en zeer waarschijnlijk ook sporadisch onweer, de beide Harmonies komen in ieder geval met een duidelijk signaal hoewel van Harmonie40 bekend is dat deze te veel graupel (dus ook onweer) heeft. Het verschillen tussen de zeewatertemperatuur en de T500 hPa wordt ruim meer dan 40°C. De MUCAPE gaat naar waarden tussen 400-700 J/kg en de schering bedraagt ca. 15 kn. De convectiemodus wordt dan singlecell/multicell, door zwakke troglijntjes kunnen de buien lokaal gaan clusteren. In de kustgebieden kan vooral in het noorden 5-10 mm vallen, lokaal mogelijk meer. In de nacht naar zaterdag zullen de buien vanaf de Noordzee met name in de kustprovincies regen brengen, alhoewel een enkele exemplaar ook dieper landinwaarts kan doordringen. Zaterdag overdag met name op de Noordzee en in de kustgebieden enkele buien, op de trog/occlusie wat geclusterd. Korrelhagel en een klap onweer blijven mogelijk. Dieper landinwaarts blijft het op een enkele lichte bui na droog. De buiigheid neemt later zaterdagmiddag en in de avond van het noordoosten uit steeds verder af.

Zicht:
Goed zicht, in de neerslag veelal matige tot slechte zichten. Vannacht landinwaarts mogelijk ook buiten neerslag wat teruglopend zicht in nevel. In de polaire lucht alleen in buien teruglopend zicht.

Paraaf meteoroloog: homan
Uitgifte: 26/10/2018 05.05 uur LT.

Assurantiemagazine: Ook tussenpersonen wachten claims voor Brabantse hagelschade


24-10-2018 - m.b.t. 23-06-2016 | Open artikel

Na verzekeraars zijn nu ook tussenpersonen aan de beurt in gerechtelijke procedures over de hagelstorm van 23 juni 2016. Het advocatenkantoor dat veel agrariërs bijstaat bij claims tegen verzekeraars heeft voorprocedures gestart tegen de Rabobank. Daarnaast heeft het meerdere dossiers in behandeling tegen andere tussenpersonen.

Assurantiemagazine: Interpolis moet asbestdak met hagelschade vergoeden naar her


23-10-2018 - m.b.t. 23-06-2016 | Open artikel

Een varkensboer uit het Brabantse Someren krijgt toch de herbouwwaarde van zijn staldaken vergoed. De daken waar asbest in verwerkt zat, raakten zwaar beschadigd na de hagelstorm van juni 2016. Verzekeraar Interpolis wilde vanwege de asbest slechts de vervangingswaarde vergoeden. In dit geval geminimaliseerd op 25 procent van de herbouwwaarde. De rechtbank in Zutphen bepaalde vorige week dat Interpolis toch de volledige herbouwwaarde moet vergoeden.

Brabantmagazine: GEVOLGEN DROOGTE LANGER MERKBAAR


18-10-2018 - m.b.t. 18-10-2018 | Open artikel

Er is goed en slecht nieuws: eerst maar het slechte nieuws. De snelheid waarmee de gevolgen van de afgelopen droge zomer zichtbaar werden heeft kenners verbaasd en verontrust. Het goede nieuws: dat brengt oplossingen sneller dichterbij. Hoe moeilijk ook.

de Morgen: Duitse tankwagens brengen dagelijks duizenden liters drinkwater naar


18-10-2018 - m.b.t. 18-10-2018 | Open artikel

... naar België als gevolg van de droogte

De droogte heeft tot ongewoon grensverkeer geleid in de Eifel. Dagelijks brengen tankwagens duizenden liters drinkwater van het Duitse Monschau naar het Belgische Bütgenbach. Zo helpt het Duitse waterleidingbedrijf Perlenbach de gemeenten in de Belgische Eifel, een middelhoog gebied dat onderdeel is van de oostelijke Belgische Ardennen. 

Wegens de droogte beschikken de waterreservoirs in het Belgische Bütgenbach niet meer over voldoende water. Zoiets is nog nooit voorgevallen. Dagelijks wordt er zo'n 180.000 liter water over de grens gebracht om de Belgische reservoirs terug aan te vullen.

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007