Waarnemer/account: PIN/ww: Login vergeten? Registeren Nieuwe melding

Skywarn meldcentrum

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotteralert is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreem weer verschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Spotteralert voor 26-10-2018 t/m 27-10-2018

Uitgegeven 26-10-2018 11:27 (LT)
Vrijdagmiddag trekt een ZW-NO georiënteerd koufront onder regie van een laag actueel bij Denemarken zuidoostwaarts over ons land. Vervolgens wordt flink koudere polaire lucht aangevoerd en passeert vanavond/vannacht een hoogtetrog.
Op het front al buien, over zee mogelijk zelfs al behoorlijk actieve, na frontpassage koelt het op hoogte verder af en neemt de onstabiliteit - zeker over/aan zee gezien de zeewatertemperaturen - toe. Over de noordwestelijke helft buien, soms pittige exemplaren met windstoten, onweer en (korrel-)hagel. Vnl. aan de kusten maar vannacht bij de trogpassage ook wat verder landinwaarts. Zaterdag over de kustgebieden weer opleving van de activiteit bij een volgende trogpassage.

Aandachtspunten zijn voor Skywarn-waarnemers naast kans op (schade door) blikseminslag de windstoten die aan de kusten bij buien mogelijk het meldcriterium (90 km/u) halen.
Verder zijn de kansberekeningen voor spouts (waterhozen) soms enthousiast. Zeewater is 14 tot 15°C, op 500 hPa loopt de temperatuur terug naar -32 tot -33°C waarbij ook op 850hPa de temperatuur onder nul komt. Dat zijn i.c.m. met de voor later vandaag laag berekende LLS in principe goede uitgangspunten voor waterhozen, storende factor is echter de doorstaande wind van 5 tot wellicht zelfs 7Bft.

Er zijn op het moment van opstellen van dit bericht geen waarschuwingen uitgegeven.
Media/links (1)Meldingen (1)Sluiten

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007