Waarnemer/account: PIN/ww: Login vergeten? Registeren Nieuwe melding

Skywarn meldcentrum

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotteralert is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreem weer verschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Spotteralert voor 21-09-2018 00:00

Uitgegeven 20-09-2018 23:55 Update: 21-09-2018 18:00 (LT)
Bespreking: Over het zuiden van GB is een storing ontstaan die in de nacht al uitdiepend in NO richting trekt en tegen de middag het zuiden van Scandinavië zal bereiken. Het bijbehorende koufront trekt voor de middag van west naar oost over ons land. Op het koufront lijnvormig georganiseerde buien en kans op zware windstoten - ook landinwaarts. Na passage van het front volgt in de loop van de dag een trogpassage waarbij de temperatuur op hoogte afneemt (GFS komt tot -28°C op 500hPa). De onstabiliteit neemt toe met voor de noordwestelijke helft en dan vnl. over de kustgebieden op de middag en avond pittige buien (mogelijk multicell, DLS 20-30 kts) met kans op onweer, hagel en zware windstoten.

Aandachtspunten Skywarn-waarnemers: Op het koufront en later bij de buien windstoten die, mogelijk landinwaarts maar zeker later aan de kusten, Wadden en IJsselmeer het meldcriterium (90 km/u) kunnen overschrijden. De zwaarste windstoten zijn voor het uiterste noorden/Wadden. Verder kans op schade door blikseminslag.

Waarschuwingen: Het KNMI waarschuwt ("code geel") voor de windstoten, in de ochtend over heel NL m.u.z. van het uiterste zuidoosten bij de koufrontpassage, over het noorden en kustgebieden aanhoudend tot op de avond i.v.m. de buienactiviteit.

UPDATE 21/9 07:15 - Estofex tekent een Level-1 over o.a. midden- en noord-NL: "A level 1 is issued from England to SW Poland and the Baltic Sea for severe convective wind gusts". Het KNMI heeft de eerdere waarschuwing ("code geel") beperkt tot de noordwestelijke helft (dus voor het binnenland ingetrokken).

UPDATE 21/9 18:00 - Actueel trogpassage. Het KNMI heeft de "code geel" aangepast voor kans op zware windstoten en hagel over alle kustprovincies/streken.
Er zijn inmiddels meer dan tien rapporten binnen van zware windstoten, de zwaarste tot nu werd gemeten over de Houtribdijk, 103 km/u.
Media/links (14)Meldingen (37)Sluiten

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007