Waarnemer/account: PIN/ww: Login vergeten? Registeren Nieuwe melding

Skywarn meldcentrum

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotteralert is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreem weer verschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Spotteralert voor 06-09-2018 00:00 t/m 07-09-2018 00:00

Uitgegeven 06-09-2018 08:19 Update: 07-09-2018 08:30 (LT)
Bespreking: De vore die vooral gisteren de regie voerde is inmiddels in NO richting weggetrokken en is nu nog te herkennen aan de neerslagzone actueel over vooral het oosten en noordoosten. Op het meest noordelijke deel nog enige onweerkans in de loop van de ochtend/dag. Vandaag passage van een koufront dat het ZW tegen de middag bereikt en in oostwaartse richting trekkend tegen middagnacht ons land verlaat. Op het front buien met een duidelijke onweerkans, bovendien neemt de windschering op nadering van het front toe (van zuid naar noord 20 tot ruim 30kts) zodat organisatie (tot multicell) mogelijk is. In de nacht naar vrijdag passage van een occlusie, direct gevolgd door een trog beiden in oostwaartse richting. De onweerkansen zijn daarbij voor de noordelijke helft.

Aandachtspunten Skywarn-waarnemers: Bij de onweersbuien uiteraard weer de kans op (schade door) blikseminslag. Voor het koufront uit is de setting nog steeds onstabiel en vochtig, zeker als over de oostelijke helft de temperatuur nog flink kan oplopen kunnen buien weer flink uithalen met gezien de lage treksnelheid opnieuw kans op lokaal veel neerslag/wateroverlast.

Waarschuwingen: Estofex tekent een level-1 over vnl. Duitsland maar ook nog juist over uiterst O/NO NL: "A level 1 was issued across southern France, Alps, western Germany mainly for excessive rain."

UPDATE 7/9 08:30 - de neerslagzone bij de oostwaarts trekkende occlusie ligt actueel over het oosten en bracht vanmorgen onweer over vnl. de Wadden en de noordelijke kusten. Voor dezelfde gebieden vanavond opnieuw onweerkansen voorzien bij passage van een storing (trog) aan de rand van een laag verder noordelijk t.h.v. (dan) Denemarken. Het KNMI voorziet hierbij ontwikkeling van een min of meer georganiseerd buiengebied ("comma", of mogelijk zelfs CAD). Als gezegd, kans op onweer en tijdelijk zware neerslag, de windschering loopt op nadering van de trog op tot 20 - 30 kn zodat vorming van multicellen mogelijk is. Gezien de treksnelheid is de kans op wateroverlast beperkt.
Media/links (6)Meldingen (2)Sluiten

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007