Waarnemer/account: PIN/ww: Login vergeten? Registeren Nieuwe melding

Skywarn meldcentrum

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotteralert is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreem weer verschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Spotteralert voor 04-09-2018 00:00 t/m 05-09-2018 00:00

Uitgegeven 04-09-2018 09:11 Update: 05-09-2018 14:30 (LT)
Bespreking: Ons weer wordt vandaag en morgen bepaald door een vore, een uitloper van lage druk zuidoostelijk van ons over midden-Europa. Warme, vochtige lucht stroomt toe waarbij de onstabiliteit toeneemt. Er is te weinig windschering voor meer georganiseerde buien, maar met de berekende onstabiliteit, hoeveelheid voor neerslag beschikbaar vocht (PW tot 45mm) en lage treksnelheid kunnen de "pulse-type" buien fors uithalen met onweer en lokaal veel neerslag. Buienactiviteit vanaf de middag meer landinwaarts bij en op de vore over het midden en zuiden, later ook over de westelijke provincies (kustconvergentie).
Morgen 5 september beweegt de vore langzaam naar onze zuiderburen. Ook dan forse buien over zuid-NL van naar verwachting hetzelfde type bij zelfs nog toenemende onstabiliteit.

Aandachtspunten Skywarn-waarnemers: schade door blikseminslag en (vooral?) aandacht voor verkeershinder, schade of overlast door zware neerslag. Het kan komen tot intense neerslag en lokaal neerslagtotalen van tientallen millimeters. Criteria voor het indienen van zware neerslag/wolkbreukmeldingen kunnen aldus gehaald worden.

Waarschuwingen: Het KNMI waarschuwt ("code geel") over het midden, westen en zuiden: "Vanaf halverwege de middag is er in het midden en zuiden van het land kans op onweersbuien met daarbij lokaal veel neerslag in korte tijd."

UPDATE 5/9 08:20 - Actueel onweer met zware neerslag over het midden en westen. Het KNMI waarschuwt ("code geel"): "In Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht komen enkele onweersbuien voor, waarbij plaatselijk veel regen valt (20-30 mm)".
Vanmiddag over het zuiden en zuidoosten onweersbuien met kans op wateroverlast, de PW waarden zijn nog steeds hoog en als in eerdere verwachtingen lijkt onvoldoende schering beschikbaar voor organisatie (multicellen). De buienactiviteit kan tot in de nacht naar donderdag aanhouden.

UPDATE 5/9 14:30 - Het KNMI heeft de waarschuwing "code geel" aangepast naar geldig voor Noord-Holland en het IJsselmeer: "In Noord-Holland en het IJsselmeergebied komen enkele onweersbuien voor, waarbij plaatselijk veel regen valt. De buien trekken geleidelijk noordwaarts en nemen in activiteit af."
Er is uitzonderlijk veel neerslag gevallen, vooral het gebied Bodegraven - Nieuwkoop - Woerden - Lopik werd getroffen door zware neerslag, weeramateurs melden neerslagsommen van 80 tot 130 (!) mm sinds 00:00.
Media/links (24)Meldingen (5)Sluiten

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007