Waarnemer/account: PIN/ww: Login vergeten? Registeren Nieuwe melding

Skywarn meldcentrum

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotteralert is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreem weer verschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Spotteralert voor 23-08-2018 00:00 t/m 24-08-2018 00:00

Uitgegeven 23-08-2018 11:18 Update: 24-08-2018 20:00 (LT)
Bespreking: na alle warmte en droogte volgen nu een aantal koelere en actievere dagen. Een eerste wat minder actief koufront passeert vanavond van west naar oost ons land. Morgenochtend volgt een tweede exemplaar waarna koelere, van oorsprong polaire lucht toestroomt waarbij - zeker over het warme zeewater - de onstabiliteit toeneemt. Zaterdag volgt een trog vanuit het westen, op nadering ervan neemt vanaf vrijdagnamiddag de buienactiviteit (verder) toe. Op en achter het tweede front onweerkansen. De buien trekken verder landinwaarts maar nemen daarbij wel af.
De neerslagberekeningen lopen (nogal) uiteen, treksnelheid van de buien speelt hierin een rol maar ook was er in eerdere berekeningen sprake van activatie van een golfje in het tweede front wat de nodige extra neerslag zou brengen. Over het noordwesten zou het tot op zaterdag kunnen komen tot tientallen millimeters regen.

Aandachtspunten Skywarn: Voornamelijk kans op (schade door) blikseminslag en wateroverlast/wolkbreuken, m.n. over het noordwesten. Vanaf donderdagavond zien we steeds verder afkoelende bovenluchten over het warme zee- en IJsselmeerwater, en bestaat kans op waterhooswaarnemingen. Spelbreker voor vooral de westelijke kusten is de doorstaande wind die gedurende een groot deel van de periode naar 5 of zelfs 6 Bft toeneemt. Over het IJsselmeer, Zeeuwse wateren en de noordelijke kusten zijn wellicht daarom de kansen wat groter. Voor het westen lijken momenteel vanavond en morgenmiddag het gunstigst. Kanttekening is momenteel wel dat de kansen minder uitgesproken zijn dan eerder verwacht. Een update hierover zal zonodig worden geplaatst.

Waarschuwingen: Op moment van opstellen van dit bericht zijn er geen waarschuwingen uitgegeven. Voor zaterdag/zondag zal een separaat spotterbericht worden uitgezet.

UPDATE 24/8 06:40 - vanmorgen heeft het KNMI een "code geel" waarschuwing uitgegeven over de westelijke provincies voor de komende avond/nacht: "Enkele pittige onweersbuien met kans op windstoten, hagel en lokaal veel regen."

UPDATE 24/8 08:40 - Vandaag vooral over de noordelijke helft buien. De grootste activiteit is gekoppeld aan de trogpassage komende nacht. Over het westen en noordwesten flinke (onweers-)buien die met de ruime berekende windschering kunnen organiseren tot pittige multicells. Aandachtspunten zijn veel neerslag, hagel en flinke windstoten, deze kunnen wellicht het meldcriterium (90 km/u) halen.
Voor waterhozen zijn gezien de berekende doorstaande wind de "beste" kansen voor de Zeeuwse wateren, IJsselmeer en Wadden.

Het KNMI heeft de waarschuwing "code geel" uitgebreid met het IJsselmeer en provincies Flevoland en Zeeland.

UPDATE 24/8 20:00 - Het KNMI heeft in de loop van de middag de waarschuwing "code geel" uitgebreid met provincie Friesland voor onweer en daarna de Wadden voor waterhozen vanwege een tweetal waarnemingen ten noorden van Terschelling.
Zojuist (per 20:17lt) is de waarschuwing voor waterhozen weer ingetrokken.
Media/links (8)Meldingen (14)Sluiten

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007