Waarnemer/account: PIN/ww: Login vergeten? Registeren Nieuwe melding

Skywarn meldcentrum

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotteralert is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreem weer verschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Spotteralert voor 04-07-2018 00:00 t/m 05-07-2018 00:00

Uitgegeven 04-07-2018 10:33 Update: 05-07-2018 10:15 (LT)
Spotteractivatiebericht #512 voor 4/5-7-2018: de kern van een (thermische) vore ligt ongeveer over het uiterste zuidoosten van NL en is de komende 36 uur min of meer stationair. Ten zuiden ervan een meer westelijke windrichting en aanvoer van vochtiger lucht. Op convergentie in de vore en zuidelijk daarvan vorming van onweersbuien die vanmiddag en de vroege avond de zuidelijke helft van Limburg en mogelijk ook uiterst zuidoost Brabant kunnen treffen. Voor de goede orde is de onweerkans v.w.b. NL niet bijzonder hoog, maar de buien die ontstaan kunnen fiks uithalen gezien de hoge onstabiliteit en behoorlijke hoeveelheid voor neerslag beschikbaar vocht i.c.m. lage treksnelheid. Voor morgen geldt nagenoeg hetzelfde scenario al lijken de zwaarste buien voor vandaag te zijn.

Bij de naar verwachting "pulse-type" buien zijn blikseminslag, hagel groter dan 2cm (meldcriterium minstens 2cm of gesloten dek van minstens 2cm dik) en lokale wateroverlast de Skywarn aandachtspunten. Ook flinke windstoten zijn mogelijk maar zullen naar verwachting het Skywarn meldcriterium (90 km/u) niet halen.

UPDATE 5/7 10:15 - Het lukte gisteren maar enkele onweersbuien om het uiterste zuiden van Limburg te bereiken. Vandaag ligt de vore waarvan sprake was aanvankelijk nog op de voorziene positie, maar berekeningen laten de buien toch een stukje meer zuidoostelijk lopen dan gisteren werd voorzien. Over NL is ook de onstabiliteit van de kaarten. De kans op (onweers-)buien is hierdoor - althans voor NL - vrijwel nihil.
Media/links (8)Meldingen (0)Sluiten

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007