Waarnemer/account: PIN/ww: Login vergeten? Registeren Nieuwe melding

Skywarn meldcentrum

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotteralert is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreem weer verschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Spotteralert voor 07-06-2018 00:00 t/m 08-06-2018 00:00

Uitgegeven 06-06-2018 23:55 Update: 08-06-2018 10:30 (LT)
Spotteractivatiebericht #509 voor 7/8-6-2018: een (thermisch) laag actueel over het B/Fr grensgebied beweegt verder in onze richting en bereikt morgen namiddag/avond NL. In een setting met opnieuw amper schering/stroming i.c.m. hoge onstabiliteit (MUCAPE > 2000 J/Kg) en veel voor neerslag beschikbaar water (PW tot 40mm) kunnen weer forse onweersbuien van het type single cell/pulse ontstaan met kans op forse hagel en (vooral) lokaal weer veel neerslag met kans op wateroverlast. E.e.a. naar verwachting over het zuidoosten. Ook vrijdag hebben we met het laag te maken en dus met onweersbuien in vergelijkbare setting.

Aandachtspunten zijn voor Skywarn schade door blikseminslag, hagel die het meldcriterium (stenen minstens 2cm groot of gesloten dek minstens 2cm dik) kan halen en vooral weer schade en overlast door lokaal veel neerslag - uursommen van 40 tot 50 mm zijn misschien weer aan de orde.

Het KNMI waarschuwt ("code geel") over Brabant en Limburg: "Morgen komen er in de loop van de middag vooral in het zuiden van het land enkele stevige onweersbuien tot ontwikkeling met veel neerslag in korte tijd en kans op hagel en windstoten".

UPDATE 8/6 10:30 - nadat de actuele buien (met in het oosten af en toe onweer erbij) weggetrokken zijn loopt de temperatuur weer op. Vanmiddag en vroege avond over de oostelijke helft weer kans op onweersbuien, echter een aantal vaak hiervoor gehanteerde berekeningen (modellen) projecteren de buien vnl. over Duitsland. Het is dus heel wel mogelijk dat voor ons land de activiteit beperkt blijft tot het uiterste oosten en uiterste zuidoosten.
Het gaat opnieuw om buien in een setting met weinig schering en stroming, dus lokaal weer kans op veel neerslag. Verder is ook hagel mogelijk, waarmee de aandachtspunten voor onze waarnemers genoemd zijn. Op de avond neemt de activiteit af.
Media/links (8)Meldingen (1)Sluiten

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007