Waarnemer/account: PIN/ww: Login vergeten? Registeren Nieuwe melding

Skywarn meldcentrum

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotteralert is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreem weer verschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Spotteralert voor 31-05-2018 t/m 01-06-2018

Uitgegeven 31-05-2018 10:54 Update: 01-06-2018 14:08 (LT)
Spotteractivatiebericht #508 voor 31-5/1-6-2018: Actueel al buien en buienrestanten over het zuiden en zuidwesten. Het focus voor zware buien ligt echter op de middag en vroege avond als een (thermisch) laag langzaam vanuit het zuiden naar het noorden beweegt. Op deze passage opnieuw zware buien die in de trage stroming en veel voor neerslag beschikbaar water (PW 40mm, wellicht lokaal nog wat meer) weer ware waterbommen kunnen zijn met uursommen neerslag tot 40mm (genoemd in de KNMI Guidance).
Onzekerheden: waar en wanneer precies de zwaarste buien (en dus wateroverlast) zullen optreden is moeilijk aan te geven, wat de laatste dagen ook meermaals gebleken is... Verder de invloed van de (wolkrestanten van de) actuele buien over -zeg- de zuidelijke helft. Voor de kustgebieden geldt aanlandige wind en soms hardnekkige lage bewolking waardoor de temperatuur ver achterblijft.
De onstabiliteit is fors, over de westelijke helft 1500 J/Kg MUCAPE, voor het oosten tot 2500 J/Kg (MLCAPE +/- 1500 J/Kg). Buien kunnen veel ontladingen produceren en ook (grote) hagel. Opnieuw type single cell/pulse, over het (uiterste?) zuidwesten meer windschering zodat wellicht daar multicellen gevormd worden.
Voor morgenmiddag/-avond opnieuw zware onweersbuien, al zijn de buien met de meeste neerslag naar verwachting dan voor het noordoosten, mogelijk ook het uiterste oosten. Over de zuidwestelijke helft geldt wel dat daar meer windschering (DLS) wordt verwacht.

Skywarngewijs zijn bliksemfrequentie (meldcriterium minstens 60/minuut), schade door blikseminslag of wateroverlast en hagel (stenen van minstens 2 cm, of een gesloten dek van minstens die dikte) aandachtspunten. Van windstoten bij de buien wordt niet verwacht dat het meldcriterium van 90 k/u gehaald wordt.

Het KNMI waarschuwt ("code geel") over heel NL m.u.v. de Wadden: "Vanaf de eerste helft van de middag komen er verspreid over het land een aantal stevige onweersbuien tot ontwikkeling. Lokaal kan er in korte tijd veel regen vallen (20-40 mm), mogelijk geeft dit zeer plaatselijk aanleiding tot wateroverlast. Bovendien is er kans op hagel (circa 2 cm) en windstoten (rond 60 km/u)". Estofex tekent een level-1 over o.a. het grootste deel van ons land: "A level 1 was issued across the southern British Isles, Benelux, most of Germany, Czech Republic, northern and western Balkans, and Italy mainly for excessive precipitation."

UPDATE 31/5 12:35 - Het KNMI komt met een "code oranje" voor actuele zware buien over het noordwesten: "In de provincies Noord-Holland, Flevoland en in het IJsselmeergebied komen enkele forse onweersbuien voor. Daarbij is er kans op hagel van 2-4 cm, windstoten (rond 75 km/u) en veel neerslag (lokaal meer dan 50 mm) met lokaal wateroverlast tot gevolg. Hiervoor is code oranje van kracht. De komende uren kunnen er meer forse onweersbuien tot ontwikkeling komen, vooral in het noorden van het land."

UPDATE 31/5 14:45 - Het KNMI heeft "code oranje" uitgebreid et de noordoostelijke provincies.

UPDATE 1/6 11:50: een uitloper van lage druk over Duitsland reikt tot over de oostelijke grensstreken en trekt in de loop van de dag noordwaarts. Ten zuiden ervan aanvoer van koelere lucht, noordelijk ervan nog steeds aanvoer van zeer warme en vochtige lucht. Nabij en op de vore actueel al de nodige buienactiviteit maar het focus moet vanmiddag en de vroege avond liggen op het(uiterste?) noordoosten waar de temperatuur nog ver kan oplopen. Buien die ontstaan (of vanuit Dld. binnentrekken) profiteren van forse onstabiliteit (rond 2000 J/Kg CAPE) en opnieuw hoge PW waarden van 40mm of zelfs wat meer. Gekoppeld aan weinig windschering en stroming zijn dus weer puls-type traagtrekkende waterbommen te voorzien, er worden weer grote neerslagsommen berekend.

Aandachtspunten voor Skywarn zijn schade en overlast door blikseminslag en veel neerslag. Wellicht dat ook hagel weer de bekende meldcriteria kan halen.

Het KNMI waarschuwt ("code geel"): "Vanaf het einde van de ochtend kunnen vanuit Duitsland al enkele onweersbuien het oosten van het land bereiken. In de middag en de avond is er in het noordoosten kans op stevige onweersbuien. Deze kunnen gepaard gaan met veel neerslag in korte tijd (20-50 mm), hagel en windstoten (rond 60 km/u)". Estofex komt met een level-1 over o.a. oost-NL: "mainly for excessive convective precipitation".

UPDATE 1/6 14:08 - Het KNMI heeft het waarschuwingsniveau over Groningen en Drenthe opgeschaald naar Code Oranje: "In de provincies Drenthe en Groningen komen enkele forse onweersbuien tot ontwikkeling. Hierbij is er kans op veel neerslag (50 mm of meer) met wateroverlast tot gevolg, hagel (1-3 cm) en windstoten (rond 65 km/u). Voor deze buien is code oranje van kracht."
Media/links (32)Meldingen (71)Sluiten

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007