Waarnemer/account: PIN/ww: Login vergeten? Registeren Nieuwe melding

Skywarn meldcentrum

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotteralert is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreem weer verschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Spotteralert voor 29-05-2018 t/m 30-05-2018

Uitgegeven 29-05-2018 10:45 Update: 30-05-2018 13:15 (LT)
Spotteractivatiebericht #507 voor 29/30-5-2018: we kunnen ons opmaken voor een volgende ronde single cell/pulse type onweersbuien en het wordt een aanzienlijke deze keer. Het laag ten zuiden van NL breidt zijn invloed weer noordwaarts uit waarbij nog warmere en vochtigere lucht wordt aangevoerd. Naar verwachting vindt vorming van een thermisch laag over onze omgeving plaats en op hoogte zien we een minder of meer ZW-NO georienteerde hoogtetrog op de kaarten.
Uitgangspunten voor de buien zijn ruime onstabiliteit (1000-1500 J/Kg MLCAPE en > 2000 J/Kg MUCAPE), veel voor neerslag beschikbaar water (tot 40mm PW, lokaal wellicht meer) en vorming door convergentie aan de grond en invloed van de hoogtetrog. Gezien de stroming en windprofiel is clustering en/of "training" mogelijk. Kortom aanzienlijke onweersbuien met als voornaamste kenmerken:
- Wateroverlast (alweer). In de verwachtingen en berekeningen gaat het over uursommen tot 50mm en dagsommen lokaal 70 tot 100mm! Dat betekent wolkbreuken, schade en hinder door wateroverlast en in deze mate ook hinder en gevaar voor het wegverkeer.
- Grote hagel: zeker bij nieuw gevormde buien kans op hagel met stenen tot 3-4 cm en mogelijkheid van een gesloten hageldek >2cm dik.
- Intens onweer: korstondig zijn hoge ontladingfrequenties mogelijk, misschien wordt zelfs het meldcriterium (60 of meer per minuut) gehaald. En vanzelfsprekend kans op schade door blikseminslag.
- Zware windstoten: Windstoten bij de buien kunnen het meldcriterium (90 km/u) naderen of zelfs halen.

M.b.t. timing en meer precieze lokalisatie van de buien zijn de belangrijkste weermodellen het niet eens. De activiteit gaat i.i.g. vanmiddag/vanavond van zuid naar noord, en neemt in de avond daarbij langzaam af. Ook in de nacht nog kans op een enkele onweersbui maar dat zullen dan meer hoog gebaseerde buien zijn. Morgenmiddag en -avond opnieuw pittige onweersbuien al lijken ze wat minder omvangrijk (meer geisoleerd, zie bv. de Harmonie kaarten). De meeste onstabiliteit en wat ruimere windschering dan over het noorden dus aldaar dan de zwaarste exemplaren.

Aan onze waarnemers de nodige extra aandacht gevraagd gezien de mogelijk impact van de buien. Voor intens onweer, hagel, neerslag en windstoten kunnen de meldcriteria gehaald worden.

Het KNMI waarschuwt ("code geel") voor de buien over heel NL: "Kans op onweersbuien, mogelijk met hagel, windstoten en veel regen in korte tijd". Estofex tekent een level-2 met eromheen een level-1 over o.a. vrijwel heel NL m.u.v. het uiterste noorden: "A level 2 was issued across NE-France and Benelux to Germany and the W-Czech Republic mainly for excessive rain. A level 1 surrounds the level 2 for lower/more localized excessive rainfall instances. Otherwise, isolated large hail, an isolated tornado event and a few severe wind gusts are possible."

UPDATE 29/5 11:10 - het KNMI heeft zojuist het waarschuwingsniveau over de zuidelijke helft opgeschaald naar "code oranje": "Onweersbuien met plaatselijk zeer veel regen (50 mm/u) en wateroverlast tot gevolg. Ook is er zeer lokaal kans op zware windstoten van 75 km/u en grote hagelstenen van circa 2 cm."

UPDATE 29/5 19:00: Het KNMI heeft een "code oranje" uitstaan voor heel NL m.u.v. de Wadden waarvoor een "code geel" is uitgegeven: "In vrijwel het gehele land, met uitzondering van het Waddengebied, is code oranje van kracht vanwege zware onweersbuien. Bij deze buien valt er plaatselijk zeer veel regen (50 mm/u) met wateroverlast tot gevolg. Ook is er zeer lokaal kans op zware windstoten van 75 km/u en grote hagelstenen van circa 2 cm.

In het Waddengebied is code geel van kracht voor onweersbuien. Ook bij deze buien is er kans op veel regen (30-50 mm/u), windstoten (60-75 km/u) en hagel."

UPDATE 29/5 22:05: Het KNMI heeft zojuist "code oranje" beƫindigd, over de noordelijke helft is nog wel "code geel" van kracht.

UPDATE 30/5 11:00 - Aanvoer van warme onstabiele lucht vanuit het zuidoosten houdt aan. Ook vandaag weer de nodige onweersbuien al zijn ze minder talrijk en omvangrijk dan gisteren. Uitzondering is het noordoosten met wat meer onstabiliteit, windschering en enige convergentie behorend bij een laag over midden Duitsland. Dus daar meer activiteit.
Buien zijn van hetzelfde type met dezelfde bijverschijnselen (m.u.v. de windstoten) als in het oorspronkelijke bericht genoemd, dat dus voor vandaag kan blijven staan v.w.b. de Skywarn aandachtspunten.

UPDATE 30/5 13:15 - Het KNMI heeft een waarschuwing ("code geel") uitgegeven over heel NL m.u.v. de Wadden voor vanmiddag en de vroege avond: "In de loop van de middag ontstaan er enkele onweersbuien boven het land, die vanavond weer verdwijnen. De plaatselijke verschillen zijn groot. Op veel plaatsen blijft het droog, maar op sommige plekken kan er kortdurend veel regen vallen. Ook is er kans op hagel".
Media/links (37)Meldingen (14)Sluiten

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007