Waarnemer/account: PIN/ww: Login vergeten? Registeren Nieuwe melding

Skywarn meldcentrum

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotteralert is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreem weer verschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Spotteralert voor 27-05-2018 t/m 28-05-2018

Uitgegeven 27-05-2018 09:57 Update: 28-05-2018 13:30 (LT)
Spotteractivatiebericht #506 voor 27/28-5-2018: delen van deze berichten kunnen bijna "copy-paste" worden ovegenomen van vorige berichten want we krijgen vandaag en morgen weer te maken met weinig georganiseerde maar pittige traagtrekkende (of amper) onweersbuien met kans op forse hagel en lokale wateroverlast, kortom weer van het "pulse" type.
Over de zuidelijke helft stagneert op hoogte (zichtbaar op de 700 en 850 hPa kaarten) een zone met ontstabiele lucht, die aanleiding is voor buienvorming vanaf middelbaar niveau vanaf de vroege middag tot wellicht middernacht. Een tweede aandachtspunt is convergentie in een thermisch laag dat langzaam het zuiden nadert. Daarop kunnen op het warmst van de dag de zwaarste buien ontstaan met veel ontladingen en neerslag, kans op (grote) hagel en windstoten. De vraag is nog of het merendeel voor onze zuiderburen of alleen de NL/B grensstreken zal zijn.
Zoals het er nu uitziet ook morgenmiddag buien van hetzelfde type maar dan ook over midden-NL.

Voor Skywarn zijn vnl. overlast en schade door veel neerslag aandachtspunt, naast natuurlijk kans op schade door blikseminslag. Ook hagel kan het meldciterium halen (stenen minstens 2 cm of een gesloten dek van minstens 2cm dik). De windstoten zullen waarschijnlijk het meldcriterium (90 km/u) niet halen (al is een verrassing bij interactie tussen zware buien niet uit te sluiten).

Het KNMI waarschuwt ("code geel") over de zuidelijke provincies: "In de loop van de middag ontstaan er in het zuiden van het land enkele stevige onweersbuien, plaatselijk met veel neerslag in korte tijd en kans op wateroverlast. Verder zijn bij de buien zeer lokaal hagelstenen met een doorsnee rond 2 cm en windstoten van ca. 60 km/uur mogelijk".
Estofex komt met een level-2 o.a. nog juist over Zuid-Limburg en eromheen een level-1 over zuid-NL: "A level 2 was issued across parts of Belgium, Luxembourg and CNTRL-Germany mainly for excessive rain. A level 1 surrounds the level 2 areas with similar hazards but lower probabilities. In addition a few severe wind gust and large hail events are possible".

UPDATE 27/5 17:30 - Het KNMI breidt "code geel" uit voor heel NL m.u.v. Noord-Holland, Friesland en Groningen. Voor Noord-Brabant en Limburg is "code oranje" van kracht per stand 16:56. Uit vooral Limburg, maar ook elders, berichten over wateroverlast en forse hagel.

UPDATE 27/5 18:15: Het KNMI heeft het waarschuwingsniveau voor Brabant en Limburg per 18:00 verlaagd naar "code geel".

UPDATE per 28/5 13:30 - Vandaag een behoorlijk kleinere buienkans dan nog gisteren werd verwacht; het thermisch laag is meer zuidoostelijk komen te liggen en bovendien lezen we in de KNMI Guidance over een rug (hoge druk) op hoogte over NL. We zien in de voor convectieve neerslag veel gebruikte modellen dan ook weinig of zelfs geen buienactiviteit terug. Mogelijk dat over ZO-Brabant en Limburg een enkele bui kan ontstaan gezien de nabijheid van het laag en verder zien we op de weerkaarten over de westelijke kustgebieden convergentie en wat hogere bulk shear waarden. Mocht het daar tot buien komen is vorming van multicellen mogelijk. Verder zijn de Skywarn aandachtspunten onveranderd: onweersbuien kunnen pittig uithalen, trekken maar traag verder door de geringe stroming en kunnen gepaard gaan met hagel en veel neerslag.

Estofex tekent een level-1 over o.a. Zuid-Limburg: "A level 1 and level 2 are issued for a large region between NE Spain (Catalonia), Germany, W Romania and Italy for excessive convective precipitation and large hail".

Alvast vooruit blikkend: voor morgenmiddag en -avond staat een potentieel zware onweerssituatie op stapel, e.e.a. zal in volgend bericht (#509) besproken worden.
Media/links (14)Meldingen (2)Sluiten

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007