Waarnemer/account: PIN/ww: Login vergeten? Registeren Nieuwe melding

Skywarn meldcentrum

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotteralert is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreem weer verschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Spotteralert voor 24-05-2018 00:00 t/m 25-05-2018 00:00

Uitgegeven 24-05-2018 11:18 Update: 25-05-2018 11:00 (LT)
Spotteractivatiebericht #505 voor 24/25-5-2018: ook vanmiddag en vanavond onweersbuien over de zuidelijke helft van NL, mogelijk reikt de buienactiviteit nog wat meer noordelijk maar de zwaarste exemplaren zullen voor de zuidelijke provincies zijn. Op de weerkaarten zien we op de middag passage van een uitloper van lagedruk op een hoogte (zichtbaar op de 500hPa hoogtekaart) terwijl aan de grond een thermisch laag ontstaat over het uiterste zuiden. Ruime instabiliteit (1500 J/Kg, wellicht zelfs nog meer), forse berekende PW waarde en het feit dat de treksnelheid opnieuw vrij laag is (weliswaar wat hoger dan eergisteren maar nog steeds laag), gevoegd bij de nu wat grotere kans op vorming van multicellen betekent dat overlast en schade door zware neerslag opnieuw het belangrijkste aandachtspunt is. In de KNMI Guidance wordt zelfs kans op lokaal tot 70mm genoemd. De activiteit zal pas aan het eind van de avond afnemen.
Morgen nog steeds invloed van het laag en opnieuw ruime onweerkansen in een min of meer vergelijkbare setting. Onzeker is daarbij over welke regio het zwaartepunt van de buien dan zal liggen. Er zal zonodig een update van dit bericht worden geplaatst.

Als genoemd is voor Skywarn vooral de overlast en schade door veel neerslag aandachtspunt, naast natuurlijk kans op schade door blikseminslag. Hagel en windstoten zullen waarschijnlijk de meldcriteria niet halen (al zagen we eergisteren dat het lokaal kwam tot een hageldek van 2cm dikte of meer wat natuurlijk wel gemeld kan worden).

Het KNMI waarschuwt ("code geel") over de zuidelijke provincies: "In de loop van de middag en in de avond komen, vooral in het zuiden van het land, enkele stevige onweersbuien voor, met kans op hagel, windstoten en veel neerslag in korte tijd."

UPDATE 25/5 11:00 - Gisteren kwamen de onweersbuien maar amper de NL/B grens over; mindere impact van de bovenluchttrog en het meer zuidelijk dan verwacht blijven van convergentie bij het laag zorgden ervoor dat de zwaarste buien voor onze zuiderburen waren, met als uitzondering de situatie op de avond over Zeeland waar het op diverse plaatsen tot wateroverlast kwam. De buienkansen zijn voor vandaag wat minder dan eerder verwacht maar toch kan het komen tot enkele pittige onweersbuien, weer met een betrekkelijk lage treksnelheid en veel neerslag op korte tijd. De grootste kansen zijn vandaag voor het midden en noordwesten al zijn de modellen het hierover niet helemaal eens. De Skywarn aandachtspunten blijven aldus ongewijzigd.
Media/links (9)Meldingen (12)Sluiten

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007