Waarnemer/account: PIN/ww: Login vergeten? Registeren Nieuwe melding

Skywarn meldcentrum

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotteralert is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreem weer verschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Spotteralert voor 22-05-2018 00:00 t/m 23-05-2018 00:00

Uitgegeven 22-05-2018 11:02 Update: 23-05-2018 11:02 (LT)
Spotteractivatiebericht #504 voor 22/23-5-2018: Over onze omgeving vandaag nog invloed van het thermische laag. Op de dagelijkse temperatuurgang ontstaan over de zuidelijke helft in de loop van de middag onweersbuien in een setting met ruime onstabiliteit (MLCAPE tot 1500 J/Kg, mogelijk hier en daar nog wat meer) en weinig windschering. Er is kans op hagel en windstoten maar het voornaamste aandachtspunt is de kans op lokale wateroverlast. Er is voldoende voor neerslag beschikbaar water (PW) beschikbaar en de buien zullen slechts zeer langzaam verder trekken. Het voorbehoud hierbij is dat naar verwachting de buien een korte levensduur zullen kennen tenzij het ondanks de daarvoor marginale windschering het kan komen tot een enkele multicell. Hoe dan ook: het is een uitgangssituatie die in het verleden al meermaals voor lokale, soms zelfs ernstige, wateroverlast heeft gezorgd.
In de loop van de avond neemt de activiteit af, al blijven enkele buien tot op de vroege ochtend mogelijk maar dan zal het gaan over exemplaren met een hogere wolkenbasis.
Morgenmiddag en avond op de dagelijkse gang een herhaling van zetten al zullen de buien dan alleen voor het uiterste zuiden/zuidoosten zijn. Hiervoor zal zonodig een update van dit bericht geplaatst worden.

Aandachtspunten voor onze waarnemers zijn dan vooral schade door blikseminslag en het optreden van wolkbreuken en wateroverlast (dus melding van wolkbreuk of schade door wateroverlast). Van de hagel en windstoten wordt niet verwacht dat de Skywarn meldcriteria gehaald kunnen worden.

Het KNMI waarschuwt ("code geel") over het zuiden en oosten: "Onweersbuien met plaatselijk veel neerslag in korte tijd (20-40 mm). Zeer lokaal zijn ook hagel en windstoten tot circa 60 km/u mogelijk." Estofex tekent een level-1 area in over o.a. ZO-NL: "A level 1 covers a large part of Europe mainly for excessive precipitation and large hail and to a lesser extent severe convective wind gusts". De Estofex forecast noemt overigens wel een kans op hagelstenen tot 3cm.

UPDATE 23/5 11:00 - Het bericht van gisteren kan v.w.b. vandaag blijven staan. Estofex: "A level 1 was issued across much of Central Europe, Italy and western Balkans mainly for excessive precipitation and large hail". (deze lvl-1 area omvat nog juist het uiterste zuiden van Limburg en de NL/B grensstreken)
Media/links (18)Meldingen (3)Sluiten

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007