Waarnemer/account: PIN/ww: Login vergeten? Registeren Nieuwe melding

Skywarn meldcentrum

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotteralert is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreem weer verschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Spotteralert voor 13-05-2018

Uitgegeven 12-05-2018 22:30 (LT)
Spotteractivatiebericht #501 voor 13-5-2018: Op de weerkaarten op zondag een tweedeling over ons land. Een thermisch laag trekt vanuit het ZW NO-waarts gevolgd door een front dat later als een warmtefront getypeerd kan worden als het door groeiende invloed van hogedruk ten noorden weer ZW-waarts zal bewegen. Maar eerst stagneren het thermisch laag en het front over respectievelijk over het NO en zuid-NL.
Zuidelijk van het front lagere temperaturen en veel bewolking, ervooruit vochtige lucht en op de dagelijkse gang flink oplopende temperaturen tot wel over 25°C. Op convergentie in het thermische laag ("vore") ontstaan op de middag forse onweersbuien in een setting met >1500 J/Kg CAPE en veel voor neerslag beschikbaar water (berekening afhankelijk van welk model 30 tot 40 mm). Naast kans op onweer en (veel?) hagel lijkt het belangrijkst dat er lokaal erg veel neerslag kan vallen door de trage treksnelheid van de (multicell-)buien. Sommige berekeningen komen tot 60mm totale neerslag tot middernacht.
Naar verwachting krijgt vrijwel de hele NO-helft met deze buien te maken maar het is heel wel mogelijk dat het alleen over het uiterste oosten en de drie meest noordoostelijke provincies zal gaan. In de avond loopt de activiteit geleidelijk terug.

Voor de Skywarnwaarnemers zijn zodoende de kansen op schade en overlast door blikseminslag en veel neerslag de belangrijkste aandachtspunten, of mogelijk lokaal een gesloten hageldek (meldcriterium minstens 2cm dik).

Het KNMI waarschuwt ("code geel") over de NO-helft: "Zondag zijn er in het oosten en noorden van het land vanaf het einde van de middag enkele stevige regen- en onweersbuien mogelijk. Plaatselijk kan er veel neerslag in korte tijd vallen en bovendien is er kans op hagel en (zware) windstoten". Estofex komt met een level-2 over o.a. uiterst NO-NL met een level-1 eromheen: "A level 2 was issued across parts of Germany and the Northeast Netherlands mainly for extreme rainfall, and to a lesser extent for large hail".
Media/links (19)Meldingen (1)Sluiten

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007