Waarnemer/account: PIN/ww: Login vergeten? Registeren Nieuwe melding

Skywarn meldcentrum

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotteralert is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreem weer verschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Spotteralert voor 29-04-2018 t/m 30-04-2018

Uitgegeven 29-04-2018 10:16 Update: 30-04-2018 09:30 (LT)
Spotteractivatiebericht voor 29/30-4-2018: Vanaf de namiddag tot aan maandagochtend potentie voor zware onweersbuien maar hoe e.e.a. zal verlopen is onzeker. Aan de oostkant van een laag momenteel over Zuid-Frankrijk toestroom van warme onstabiele lucht richting onze omgeving. De kern wordt vanavond over het uiterste noordwesten van Frankrijk berekend. Het bijbehorende warmtefront bereikt vanmiddag ZO-NL om vervolgens te stagneren.
We kunnen vervolgens een drietal onweerkansen benoemen:

1) In de warme sector ontstaan vanaf de namiddag buien vanaf de grond mits de temperatuur voldoende kan stijgen (naar ruim over 20°C). Dit is met name voor (uiterst) ZO-NL, het oosten van België, en Noordrijn-Westfalen van belang; de buien ontstaan in een setting met (dan) voldoende onstabiliteit (CAPE > 1000 J/Kg) en ruime en directionale windschering. Als dit zo inderdaad gerealiseerd wordt kans op krachtige en goed georganiseerde multicellen of zelfs enkele supercellen, waarbij de vraag is of het deze lukt om geisoleerd te blijven voordat de zaak aaneen clustert. Kans op zwaar onweer, zware neerslag en (grote) hagel, windstoten en i.g.v. supercellen ook tornadokans gezien de ook ruim berekende LLS.

2) Op convergentie aan de noord- en oostkant van de kern van het laag ontstaan zuidelijk van NL onweersbuien, deze trekken later vanavond op enige hoogte over de oostelijke helft NNO-waarts. Ook deze kunnen fors uithalen met veel ontladingen, zware neerslag op korte tijd en hagel.

3) Tot slot nog een bescheiden onweerkans bij passage van het koufront de komende nacht.

Het eerste scenario is natuurlijk Skywarngewijs het meest interessant, maar er zijn de nodige onzekerheden. Wat is de invloed van de neerslagzone die actueel over Z-NL passeert? Wat wordt uiteindelijk de progressie en positie van het warmtefront en hoe actief zijn eventuele buien bij/op het front? Hoeveel bewolking blijft er achter en hoe snel bereiken vervolgens de opklaringen NL zodat de temperatuur nog voldoende kan stijgen? Ontstaan buien in de regio met de meeste windschering of juist wat meer oostelijk? Dat betekent weer nowcasten!
Het tweede scenario is wat meer zeker al kan het zijn dat merendeel van deze buien voor de oosterburen is.

Voor de Skywarn-waarnemers zijn alle genoemde weersverschijnselen punt van aandacht, vooral natuurlijk mocht scenario 1 bewaarheid worden.

Het KNMI waarschuwt ("code geel") over oost-NL: "Vanavond kunnen er vooral in het zuidoosten en oosten van het land enkele stevige onweersbuien overtrekken. Hierbij is kans op hagel, windstoten en lokaal veel neerslag in korte tijd. In de nacht naar maandag trekken de buien naar het noorden weg."
Estofex komt met een level-2 area met een level-1 zone eromheen over o.a. oost-NL: "A level 2 was issued across E-France, extreme W-Germany and Luxembourg for large hail, severe wind gusts, excessive rainfall and an isolated tornado event. A level 1 surrounds the level 2 with similar risks but lower probabilities."

UPDATE 29/4 16:45 - Het warmtefront ligt aan de grond vrijwel gestagneerd over de NL/Dld grens, temperatuurstijging - althans over NL - is moeizaam tot nu. De 12Z rekenresultaten van WRF en Harmonie geven aan dat aan de kusten en landinwaarts bij buien windstoten het meldcriterium (90 km/u) kunnen halen. De totale neerslag tot morgenochtend kan lokaal fors uitvallen tot wel meer dan 50mm.

UPDATE 29/4 21:40 - Het KNMI heeft de onweerwaarschuwing ("code geel") per 20:35 uitgebreid naar geldig voor heel NL.

UPDATE 30/4 09:30 - Aan de zuidkant van het laag vanmiddag over onze omgeving liggen de isobaren dicht bij elkaar, veel wind dus. Windstoten over de Limburgse hoogten naderen in de namiddag / vroege avond het Skywarn meldcriterium (90 km/u) of halen dat zelfs. Het KNMI waarschuwt ("code geel") van 14:00 tot 20:00lt over Limburg: "Vooral in de Limburgse heuvels kans op windstoten tot ca. 80 km/uur."
Media/links (22)Meldingen (13)Sluiten

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007