Waarnemer/account: PIN/ww: Login vergeten? Registeren Nieuwe melding

Skywarn meldcentrum

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotteralert is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreem weer verschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Spotteralert voor 22-04-2018

Uitgegeven 22-04-2018 11:58 Update: 22-04-2018 17:30 (LT)
Spotteractivatiebericht #497 voor vandaag 22-4-2018: aan een periode met voor April buitengewoon warm weer komt vandaag een einde, het hoog dat de regie voerde trekt oostwaarts en neemt voor ons in betekenis af. Op convergentie in een uitloper van een lagedruk gebied ten noorden van de UK ontstaan actueel al buien over ZW-NL met onweersactiviteit.
Vanmiddag trekt de convergentielijn in NO-richting verder terwijl ervoor uit de onstabiliteit met het stijgen van de temperatuur toeneemt. De zwaarste buien zullen daardoor voor het (uiterste?) oosten zijn, deze kunnen behoorlijk uithalen met onweer, veel neerslag op korte tijd, grote hagel en windstoten. De meeste activiteit lijkt voor de oosterburen zijn met daar nog wat gunstiger waarden voor CAPE en "bulk shear".
Op de late avond is het v.w.b. NL voorbij, wel passeert erna nog het koufront bij het laag van west naar oost maar dat ziet er weinig actief uit in de verwachtingen.

De voornaamste aandachtspunten voor de Skywarn waarnemers zijn schade en overlast door blikseminslag en / of veel neerslag, en verder de hagel (meldcriterium stenen van minstens 2cm of een gesloten dek van minstens 2cm dik). Mogelijk dat ook de windstoten het Skywarncriterum (90 km/u) halen.

Het KNMI waarschuwt ("code geel") over Gelderland en Overijssel: "In de tweede helft van de middag en het eerste deel van de avond is er vooral in het oosten kans op een onweersbui, mogelijk met windstoten en hagel." Estofex tekent een Level-1 over Duitsland en uiterst oost-NL: "Numerous level 1s were issued for isolated large hail and severe wind gusts (Spain/E-Netherlands/N-Germany)" etc.

UPDATE 22/4 14:15 - Het KNMI heeft de waarschuwingen uitgebreid, betreffen nu zowat de hele zuidoostelijke helft.

UPDATE 22/4 17:30 - De onweerswaarschuwing ("code geel") is door het KNMI uitgebreid naar heel NL m.u.z. de Wadden.
Media/links (5)Meldingen (0)Sluiten

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007