Waarnemer/account: PIN/ww: Login vergeten? Registeren Nieuwe melding

Skywarn meldcentrum

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotteralert is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreem weer verschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Spotteralert voor 11-04-2018 00:00 t/m 12-04-2018 00:00

Uitgegeven 11-04-2018 12:06 Update: 12-04-2018 17:00 (LT)
Spotteractivatiebericht #495 voor 11/12-4-2018: In de loop van de middag opnieuw onweersbuien met lokaal veel neerslag, vooral over het midden van het land maar wellicht ook meer zuidelijk. In de loop van de avond neemt de activiteit af.
Morgen namiddag naderen onweersbuien vanuit het zuiden en zuidoosten die vervolgens op de avond en begin van de nacht NW-waarts over NL trekken. Gezien de ruime berekende waarden voor onstabiliteit en windschering over m.n. de noordoostelijke helft is de vraag hoe ver organisatie van deze buien kan reiken, i.i.g. goed georganiseerde multicellen. Een update zal zonodig worden worden geplaatst waarbij misschien ook de geldigheidsperiode van dit bericht moet worden uitgebreid tot vrijdagochtend.
Opnieuw zijn de aandachtspunten voor onze waarnemers - het wordt bijna gewoon en dat zo vroeg in het onweerseizoen! - overlast en schade door blikseminslag en veel neerslag. Ook hagel is mogelijk al lijken meldenswaardige hagelgrootte en/of gesloten hageldek (meldcriterium in beide gevallen minstens 2cm) niet aan de orde.

Het KNMI heeft per 11:30 een waarschuwing ("code geel") uitgezet voor midden-NL: "In een strook over het midden van het land ontstaan in de loop van de middag enkele onweersbuien. Hierbij kan er in korte tijd veel neerslag vallen en is er kans op hagel. Later vanavond verdwijnen de buien weer."

UPDATE 12/4 10:50 - Vandaag een dag van onzekerheden, mogelijk zware buien met extreme bijverschijnselen maar wellicht blijft het bij wat marginale buien. De grote onzekerheden zien we ook terug in de diverse berekeningen van de bekende weermodellen. Op de kaarten een wat complex beeld dat voor NL kan worden samengevat tot twee systemen die van belang zijn waarbij positie en timing verschillend berekend worden.

1) Vanmiddag passeert een lagedrukuitloper ("vore") van oost naar west over de zuidelijke provincies - of - alleen over het zuidwesten. Verder is de vraag hoe ver de temperatuur aan de grond kan oplopen en daarmee de onstabiliteit. Als alle puzzelstukjes goed vallen ontstaan buien in een omgeving met voldoende onstabiliteit, ruime windschering en veel voor neerslag beschikbaar vocht. Dat betekent goed georganiseerde multicellen (misschien zelfs een enkele supercell?) met onweer, hagel, veel neerslag en windstoten.

2) Op, en westelijk van, convergentie over midden-/zuid-Duitsland onstaan naar verwachting onweersbuien die vervolgens NNW-waarts trekken. Ook hier kan het gaan om behoorlijke multicellen die misschien vanavond het uiterste oosten bereiken en/of later inmiddels geclusterd tot een MCS het uiterste noordoosten. Onweer en veel neerslag zijn dan te verwachten.

Kortom: nowcasten. Voornaamste aandachtpunten voor Skywarn zijn overlast en/of schade door blikseminslag en zware neerslag. Mogelijk ook hagel in meldenswaardige hagelgrootte en/of gesloten hageldek (meldcriterium in beide gevallen minstens 2cm). Sommige eerdere berekeningen kwamen ook nog met windstoten die het meldcriterium (90 km/u) overschrijden. Opgelet dus vandaag want het kan zomaar komen tot bijzondere weersomstandigheden.

Estofex komt met een level-1 area dat vanuit Duitsland nog net over uiterst oost-NL reikt: "A level 1 was issued across south-eastern and central Germany for large hail and severe wind gusts." Het KNMI waarschuwt (code geel): "Vanaf het einde van de middag worden er in het zuiden, oosten en mogelijk ook het midden enkele onweersbuien verwacht. Dit kunnen lokaal pittige buien zijn met hagel, windstoten rond 60 km/uur en plaatselijk veel regen in korte tijd. In de loop van de avond nemen de buien weer in activiteit af."

(er is voor deze update gebruik gemaakt van de modelberekeningen GFS/WRF/Harmonie /Hirlam per 00z en diverse besprekingen waaronder de KNMI Guidance en Estofex)

UPDATE 12/4 17:00 - Het KNMI heeft zojuist de onweerwaarschuwingen ingetrokken.
Media/links (7)Meldingen (19)Sluiten

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007