Waarnemer/account: PIN/ww: Login vergeten? Registeren Nieuwe melding

Skywarn meldcentrum

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotteralert is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreem weer verschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Spotteralert voor 09-04-2018 00:00 t/m 10-04-2018 00:00

Uitgegeven 09-04-2018 10:50 Update: 10-04-2018 15:10 (LT)
Spotteractivatiebericht #494 voor 9/10-4-2018: een (thermisch) laag trekt vanmiddag/vanavond over Belgiƫ en over uiterst ZW-Nederland NW-waarts. De weermodellen berekenen vooral voor onze zuiderburen onweersbuien maar ook uiterst ZW-NL en mogelijk ook de zuidelijke grensstreken kunnen hiermee te maken krijgen. Naar verwachting ontstaan de meeste buien vanaf enige hoogte, mogelijk lukt het landinwaarts dat buien vanaf de grond ontstaan, in welk geval de volledige berekende windschering benut kan worden. Duidelijke onweerkansen bij multicell-type buien en misschien zelfs hagel en lijnvormige clustering.

Morgen koufrontpassage van zuid naar noord over ons land. Voor de zuidelijke helft is dat eerder op de dag en ziet het front er weinig actief uit. De onweerskansen zijn voor de noordelijke helft, zeker voor het noordoosten met wat meer onstabiliteit beschikbaar en waar vanaf de namiddag een lagedrukkern vanuit het ZO nadert waarop het front inloopt. Ook dan zijn buien van het multicell-type voorzien.

UPDATE 10/4 11:00 - het vroege onweersseizoen verloopt - althans voor de liefhebbers van onweer - stroef: van de laatste drie dagen met onweerkansen (waaronder gisteren) leverde slechts een dag daadwerkelijk onweer op. Voor vandaag liggen de uitgangspunten wat anders dan gisteren voorzien. Vanmiddag nadert een thermisch laag vanuit Duitsland het oosten om daarna westwaarts verder te trekken. Voor het laag uit onstabiele vochtige lucht en dat is dan meteen het aandachtsgebied voor de vorming van buien met kans op onweer, hagel en veel neerslag, met mogelijk vorming van een MCS. In late avond en nacht nemen de buien in betekenis af en daarmee ook de kans op zware bijverschijnselen.
In tegenstelling tot eerdere verwachtingen zijn de zwaardere buien voor het midden en zuiden van ons land. Alleen model GFS komt met noemenswaardige neerslag over het noorden. Voor de Skywarn waarnemers zijn aandachtspunten schade of overlast door blikseminslag en/of veel neerslag, verder een kleinere kans dat hagel of een hageldek het meldcriterium (grootte, resp. dikte van 2cm) halen. Windstoten bereiken naar verwachting het meldcriterium van 90 km/u niet.

UPDATE 10/4 15:10 - per 13:08 heeft het KNMI een waarschuwing ("code geel") uitgezet voor het midden en zuiden: "Kans op blikseminslag, windstoten en veel neerslag in korte tijd".
Media/links (4)Meldingen (4)Sluiten

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007